Το «Severna Makedonija» φαβορί για την ονομασία

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Περιμένουν το τηλεφώνημα Ζάεφ στο Μαξίμου

Το βίντεο είναι από το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR την Πέμπτη 31/5 για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Με ραγδαίους ρυθμούς κινούνται οι εξελίξεις στο Σκοπιανό με τα επόμενα εικοσιτετράωρα να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα.

Η Αθήνα περιμένει το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη εσωτερική διαπραγμάτευση, καθώς δεν δείχνει να έχει σε αυτή τη φάση, ούτε τη στήριξη του Προέδρου της γειτονικής χώρας, ούτε της αξιωματικής.

Ο ίδιος, πάντως, έκανε λόγο για «κατ’ αρχήν συμφωνία» με την Ελλάδα, που διασφαλίζει τη «μακεδονική» γλώσσα και την ταυτότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη: «Ναι» από Ελλάδα σε μακεδονική γλώσσα και σήμα «MK» για Σκόπια

Εν αναμονή της επικοινωνίας  του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία πιθανόν να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες, από το Μέγαρο Μαξίμου αρκούνται να επισημαίνουν λακωνικά ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η ονομασία Severna Makedonija είναι το μεγάλο φαβορί

Οι ονομασίες για την τελική λύση, που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι τρεις και είναι οι:

Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία)

Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)

Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία).

Ωστόσο, φαίνεται πως η πρώτη είναι το απόλυτο φαβορί.

Βασική προϋπόθεση για τη συμφωνία παραμένει, φυσικά, το erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις. Κάτι που προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση από τα Σκόπια, τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα θέσουν την οποία συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Ιβάνοφ: Προσωπική η συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα

«Όχι» στη χρήση της νέας ονομασίας των Σκοπίων έναντι όλων (erga omnes) είπε, εξάλλου, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη “Μακεδονία”. Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”» είπε ο Ιβάνοφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Εγκαταλείπει (;) το «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

Το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες Ελλάδας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας φαίνεται και από την κίνηση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Με επιστολή της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο υπογράφει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» ζητεί να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχριδών και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ωστόσο από τα Σκόπια άρχισαν ήδη… τις κωλοτούμπες.

Μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας διέψευσαν ότι η Εκκλησία των Σκοπίων αποποιείται το προσωνύμιο «μακεδονική» και ισχυρίζονται ότι στις επιστολές απλά ζητείται η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «Μακεδονικής Εκκλησίας».

Τι γίνεται αν «βγει» λευκός καπνός

Αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ δώσουν τα χέρια, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν… ραντεβού για τις Πρέσπες για να υπογραφεί το Διεθνές Σύμφωνο για την αλλαγή της ονομασίας.

Η επόμενη κίνηση ανήκει στα Σκόπια καθώς να «περάσει» η νέα ονομασία από την σκοπιανική Βουλή αλλά και να εγκριθεί η νέα ονομασία erga omnes από το δημοψήφισμα (πιθανόν γίνει τον Σεπτέμβριο).

Μετά την «πράσινο φως» από την σκοπιανική Βουλή, η Ελλάδα πιθανότατα θα στείλει επιστολή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) για να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσκληση των Σκοπίων σε αυτή.

Νέα Δημοκρατία: Να μας πει ο Τσίπρας αν έχει δεχθεί «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα

Έντονη ήταν, εξάλλου, η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις Ζάεφ.

Η Πειραιώς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αμέσως και ευθέως εάν έχει αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα για τους γείτονές μας.

Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση για erga omnes στο όνομα των Σκοπίων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top