Μητσοτάκης: Μείωση φόρων στον τουρισμό αλλά και παντού

Δεσμεύθηκε για μείωση ΦΠΑ, φορολογικών συντελεστών και ΕΝΦΙΑ

Tη μείωση των φόρων στον τουρισμό υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο κ.  Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20% εντός μιας διετίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μιας διετίας και άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% (που ενδιαφέρει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον στόχο της  Νέας Δημοκρατίας, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, να μειώσει στο 11% τον Φ.Π.Α. σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό της χώρας μας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο στόχος αυτός θεωρείται στρατηγικός για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποβλέπει αφενός να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον πλέον καθοριστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως να θωρακίσει τον ελληνικό τουρισμό προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η σημερινή ανάκαμψη του κλάδου δεν θα αποδειχθεί συγκυριακή, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου.

«Το μέτρο ενοποίησης του Φ.Π.Α. στον τουρισμό αρχικά με την άμεση μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 24 στο 13% και στη συνέχεια με την καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και εστίαση) είναι απαραίτητο και λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτόν τον τομέα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  

Ο πρόεδρος  της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός από τις αυξήσεις που επέβαλε στην φορολογία όλων των επιχειρήσεων, έπληξε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. «Ενώ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά το Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13% και στα καταλύματα στο 6,5%, τον αύξησε στην εστίαση στο 24% και στα καταλύματα στο 13%. Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αυξήσεις, επέβαλε και έναν νέο φόρο από 1/1/2018, το τέλος διανυκτέρευσης» επισήμανε.   

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η Νέα Δημοκρατία θα αναστρέψει εκ βάθρων την παράλογη και αντιαναπτυξιακή αυτή πολιτική, επανεξετάζοντας το τέλος διανυκτέρευσης με στόχο την κατάργησή του, και μειώνοντας δραστικά τον Φ.Π.Α. στην εστίαση, ο οποίος θα επανέλθει άμεσα στο 13% (που είναι σήμερα η διαμονή) και σε δεύτερο στάδιο στο 11% μαζί με τη διαμονή».

«Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία και για έναν ακόμη αυτονόητο λόγο: Όλες οι ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος- έχουν σημαντικά χαμηλότερο Φ.Π.Α. τόσο στην εστίαση όσο και στην διαμονή, καθώς ο Φ.Π.Α. στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%. Επιπλέον, δε, η άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση είναι και ένα μέτρο απολύτως συμβατό με τον εξωστρεφή τρόπο ζωής των Ελλήνων και είναι βέβαιον ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής οικονομίας καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν»  πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

«Η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται πολλά για να κάνει λίγα ή και τα ακριβώς αντίθετά τους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεσμεύσεις της θα υλοποιηθούν όλες γιατί είναι και αναγκαίες και κυρίως κοστολογημένες και καλά μελετημένες. Μια από αυτές είναι η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση και τη διαμονή  καθώς η επόμενη κυβέρνηση θεωρεί κομβικό το ρόλο του τουρισμού για την ταχεία ανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδο της από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top