Τσίπρας για Σκοπιανό: Μεγάλη νίκη ένας προσδιορισμός πριν το «Μακεδονία»

«Κάποιοι ανόητοι λένε “μην παραδώσετε” αλλά εμείς παίρνουμε, δεν δίνουμε»

Πρώτη δημοσίευση: 13.39

«Μεγάλη νίκη» για την Ελλάδα χαρακτήρισε μια επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό για σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη «Μακεδονία» ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, έκανε λόγο για «κρίσιμη και ευαίσθητη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανόητους όσους λένε ότι η Ελλάδα «παραδίδει» το όνομα, λέγοντας ότι η Ελλάδα πάει να πάρει από αυτή τη διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμη: Η πλάκα του Τσίπρα στον Μπουτάρη: Η Καλυψώ έφαγε πιο πολλές!

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δολοφονική» την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ για ακόμη μία φορά είπε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το φθινόπωρο του 2019.

Τι είπε ο πρωθυπουργός
 

Επισκέφτηκα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για να του εκφράσω τη συμπαράστασή μου για τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο Σάββατο από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό, τη μέρα μνήμης για την γενοκτονία, πηγαίνει κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά κάποιοι είχαν σχεδιάσει να του επιτεθούν βίαια με στόχο ακόμη και να τον δολοφονήσουν.

Για Σκοπιανό

Είναι μια κρίσιμη και ευαίσθητη διαπραγμάτευση για την ονομασία. Έχουν γίνει βήματα μπροστά, προχωράμε υπερασπιζόμενοι μία εθνική θέση. Ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε "μην παραδώσετε". Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους. Οι βόρειοι γείτονές μας, πάνω από 70 χρόνια, έχουν μία κρατική οντότητα και στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται “Μακεδονία”. Και φέρνουν ένα όνομα το οποίο, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο.

Κάποιοι ανόητοι λέτε, πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μία κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται “Μακεδονία” αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται. Αρά λοιπόν το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μία μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από την μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο τη δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας.

Για εκλογές

Θεσμικά, αποφασίσαμε να απεμπλακούν οι αυτoδιοικητικές με τις ευρωεκλογές. Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019. Τρία χρόνια παλεύω να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Με το που βγει θα έχουμε έναν χρόνο για να υλοποιήσουμε ένα έργο που δε θα είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών μας με τους εταίρους αλλά θα είναι δικές μας αποφάσεις.  Θα έπρεπε αν ήμουν ανόητος να μην θέλω να το  ζήσω και αυτό, να είμαι ο πρωθυπουργός μιας χώρας που αποφασίζει μόνη της. Είναι προφανές το γιατί επιμένουν σε αυτό οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Αν αυτό συμβεί θα υποστούν δεινή ήττα και στις επόμενες εκλογές.

Για δημαρχία Μπουτάρη

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Άκουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου.

Νέα Δημοκρατία: Θα πάρει την απάντηση που του αξίζει στις εκλογές

«Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της,.

Η Πειραιώς χαρακτηρίζει «θράσος» τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μία ονομασία στα Σκόπια».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο πρωθυπουργός που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μία ονομασία στα Σκόπια. Προφανώς, θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της "Μακεδονίας του Ίλιντεν" το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ.

Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει, είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο».

 

Πρόεδρος Ένωσης τέως βουλευτών: Παραιτούμαι, δίνουν το όνομα της Μακεδονίας!

Για εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Πυλαρίνος, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος από την προεδρία της Ένωσης των τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Ο κ. Πυλαρινός έκανε λόγο για σφετεριστές και πλαστογράφους της ιστορίας που με μεθοδεύσεις συντηρούν ένα μακροχρόνιο, εις βάρος της Ελλάδος, επεκτατικό αλυτρωτισμό.

Είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο έντονου καταδικαστικού Ψηφίσματος, της διαχείρισης του «Μακεδονισμού».

Η δήλωση του κ. Πυλαρινού:

«Σεβόμενος την αιματοβαμμένη από θυσίες ιστορία της Μακεδονίας μας, την τιμή και τους πενηντάχρονους αγώνες των Συναδέλφων μου, αρνούμαι να παρακολουθώ από την θέση του Προέδρου της Ένωσης την διαδικασία εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, σε σφετεριστές και πλαστογράφους της ιστορίας, οι οποίοι με μεθοδεύσεις επαίσχυντες και δόλιες, και τη στήριξη ανεύθυνων παραγόντων της διεθνούς σκηνής, συντηρούν ένα μακροχρόνιο, εις βάρος της Ελλάδος, επεκτατικό αλυτρωτισμό.

Η παραίτησή μου είναι μήνυμα οργής ενός Έλληνα πολίτη και αυτονόητη πράξη καθήκοντος».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top