Έντονη κινητικότητα στο Σκοπιανό: Στο τραπέζι και «κρυφό» όνομα

Αισιοδοξία από τις δύο πλευρές για συμφωνία μέσα στον Ιούνιο

Σκοπιανό: Στο τραπέζι και «κρυφό» όνομα

Σε φάση… αισιοδοξίας μπήκε και πάλι το Σκοπιανό.

Τις προηγούμενες εβδομάδες το θέμα έδειχνε να «σκαλώνει», αφού τα Σκόπια έδιναν μηνύματα μη αποδοχής του erga omnes.

Διαβάστε ακόμη: Ραντεβού Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες για την υπογραφή συμφωνίας

Μετά, όμως, και τις χθεσινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, Αθήνα και Σκόπια μιλούν ανοικτά για πιθανότητα επίλυσης του θέματος εντός του Ιουνίου.

Οι 5 προτάσεις του Νίμιτς και η ονομασία-έκπληξη

Οι erga omnes ονομασίες που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο τραπέζι από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, είναι πέντε:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει ότι προκρίνει το Gorna Makedonija, το οποίο θεωρείται… «φαβορί», μαζί με το Nova Makedonija, που φαίνεται προτιμούν οι Σκοπιανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, στις τελευταίες επαφές των πρωθυπουργών των δύο χωρών, έπεσε και ένα έκτο όνομα-«έκπληξη».

Το όνομα αυτό, που δεν έχει γίνει γνωστό, φαίνεται πως έχει φέρει ακόμη πιο κοντά τις δύο πλευρές.

Πλέον, Αθήνα και Σκόπια έχουν στα χέρια ένα κείμενο 19 σελίδων, το οποίο θα επεξεργαστούν αμφότερες με στόχο να προχωρήσουν ακόμη πιο βαθειά οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Σκουρλέτης: Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε μία συμφωνία με την πΓΔΜ

«Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή εκ μέρους της ΠΓΔΜ» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία απ' ότι πριν ή τέσσερις μήνες».

ΝΔ: Η κυβέρνηση πάει το θέμα για σαλαμοποίηση

«Είναι δεδομένη η θέση μας ότι χρειάζεται ενιαία και οριστική λύση, με μια συμφωνία που να περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αναθεώρησης του συντάγματος, της γλώσσας, της μακεδονικής εθνότητας, του αλυτρωτισμού στο σύνολό της» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Focus» ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Φαίνεται, ότι μια τέτοια λύση δεν είναι μπροστά μας, αλλά μια λύση που πηγαίνει σε σαλαμοποίηση του θέματος και παραπέμπει θέματα όπως το σύνταγμα στο μέλλον και άλλα ζητήματα δεν τα αντιμετωπίζει καθόλου. Αν αυτό συμβαίνει, δεν μας ικανοποιεί. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είμαστε ανοικτοί για κάθε ενημέρωση» κατέληξε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top