Ραντεβού Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες για την υπογραφή συμφωνίας

Αισιοδοξία σε Αθήνα και Σκόπια για λύση στο Σκοπιανό

Στις πανέμορφες Πρέσπες σχεδιάζουν Τσίπρας και Ζάεφ να επικυρώσουν την τελική συμφωνία, μέσα στον Ιούνιο. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από το αν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα μπορέσει να περάσει από τη χώρα του τις συνταγματικές αλλαγές.

Ο  Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ έδωσαν τα χέρια μετά από δυο γύρους συναντήσεων, ανάμεσα τους και μια…  ολονυκτία. Συμφώνησαν στο περίγραμμα του σχεδίου λύσης,  αλλά και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 «Διανύσαμε μεγάλη απόσταση.  Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο ομόλογός του των Σκοπίων αποκάλυψε για την ονομασία: «Συζητήσαμε για κάποιες εκδοχές. Και μία εκδοχή είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

GORNA Ή NOVA MACEDONIA ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Ποια είναι τα επόμενα βήματα , αν η διαπραγμάτευση έχει αίσια κατάληξη;

*Θα υπογραφεί Διεθνής Συμφωνία

*Με μεταβατικό χρόνο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

*Και εγγυήτριες δυνάμεις τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

‘Όσο για το όνομα; Το Gorna Macedonia είναι στο τραπεζι ενώ ξαναμπαiνει και το Nova Macedonia

 ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Star στη Σόφια Ειρήνη Σαββοπούλου, σε  ξενοδοχείο τα είπαν από τις 12 έως τις 3.30 τα ξημερώματα Τσίπρας και Ζάεφ, μετά το δείπνο των ηγετών , μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν όλα τα θέματα, αν και η  κυβέρνηση φοβάται ότι ο Ζάεφ δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτά που μπήκαν στο τραπέζι.  

Τα δυο κοινοβούλια θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία , μόνο αν εγκριθεί από το δημοψήφισμα που θα γίνει στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ : ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αισιοδοξία επικρατεί και στη πλευρά των Σκοπίων με τον Ζαεφ να δηλώνει  ότι ακόμη και τώρα να μην υπάρξει συμφωνία,  θα υπάρξει σίγουρα το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως μετέδωσε ο επίσης απεσταλμένος του Star στη Σόφια Θάνος Αθανασίου.    

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν  να τα ξαναπούν σε 15 ημέρες, αρχές Ιουνίου αφού δίνουν μάχη με το χρόνο να προλάβουν τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου, όπου θα κριθεί η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

«Το αν θα γίνει η συνάντηση , θα κριθεί από τις διεργασίες στη γειτονική χώρα και τις διαπραγματεύσεις των υπουργών»  διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας ενώ ο Ζάεφ επισήμανε  ότι «θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς, την αντιπολίτευση και τους λαούς μας».

 Η αντιπολίτευση στα Σκόπια καλεί σε συλλαλητήριο στις 2 Ιουνίου κατά της συμφωνίας .

«Συμφωνία χωρίς αλυτρωτικά και αλλαγή Συντάγματος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.  

Οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις  ζητούν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top