Τα εκατομμύρια των Κινέζων «ανασταίνουν» τον ΑΔΜΗΕ

Πήρε δάνειο 199 εκατομμυρίων ευρώ από κινεζικές τράπεζες με ευνοϊκό επιτόκιο

Δάνειο 199 εκ. ευρώ από κινεζικές τράπεζες πήρε ο ΑΔΜΗΕ

Δάνειο 199 εκατομμυρίων ευρώ με περίοδο χάριτος 1 έτους και επιτόκιο μόλις 2,4% πήρε από κινεζικές τράπεζες ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας και δεν συνοδεύεται από εξασφαλίσεις ή κρατική εγγύηση.

Το όφελος για τον ΑΔΜΗΕ είναι πολύ μεγάλο καθώς με αυτό τον τρόπο θα υποκαταστήσει δανεισμό με υψηλό επιτόκιο.

Ήδη, έγινε γνωστό πως περίπου το μισό ποσό (100 εκατομμύρια ευρώ) θα δοθεί για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου 337 εκατομμυρίων ευρώ, που λήγει τον Νοέμβριο 2021. Το συγκεκριμένο δάνειο είχε κυμαινόμενο επιτόκιο euribor + 6,25%.

INFO: Η λέξη Euribor είναι από τα αρχικά Euro Interbank Offered Rate(διατραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων σε ευρώ). Είναι το επιτόκιο αναφοράς για δεκάδες συναλλαγές και καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών. Είναι ο μέσος όρος του επιτοκίου που σχηματίζεται από τουλάχιστον 50 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Εθνική.

Οι δύο τράπεζες είναι οι Bank of China (Luxembourg) S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η δεύτερη είχε ενεργητικό 3,14 τρισεκατομμυρίων ευρώ και έσοδα περίπου 83 δισ. ευρώ (στοιχεία 2016).

«Το δάνειο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης δυο εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών του κόσμου στην εταιρεία και της ανοίγει νέες γραμμές χρηματοδότησης» είπε ο πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top