Σπεύστε να προλάβετε! Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα που ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομών Κατ’ Οίκον», που προσφέρει επιδότηση έως και 70% για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του έργου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ και ως ποσοστό είναι ανάλογο το εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Το πρόγραμμα καλύπτει:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων
  • Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου
  • Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας

Προϋποθέσεις 

Για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας θα πρέπει αυτή να είναι η κύρια και νόμιμη κατοικία και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή και μικρότερη στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακή Απόδοσης που συνέταξε ο Ενεργειακός Επιθεωρητής.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επίσης κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει την κατοικία στο Ε9.

Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που δεν κατοικούνταν τη χρονιά που αντιστοιχεί στη φορολογική δήλωση που κατατέθηκε μαζί με την αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία σε μία από τις 2 προηγούμενες χρονιές.

Στο «Εξοικονομώ» μπορεί να μπει και μια ολόκληρη πολυκατοικία, αρκεί να χρησιμοποιείται ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Συνολικά έχουν καθοριστεί 7 εισοδηματικές κλίμακες, από τις οποίες θα προκύπτει και το ποσοστό της επιδότησης:

Πώς θα κάνετε αίτηση

Η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικό εγγράφως στην τράπεζα και στη συνέχεια να λάβει αποδεικτικό κατάθεσης.

Τα στοιχεία εισάγονται στην ειδική πλατφόρμα από την τράπεζα. Από την ίδια πλατφόρμα θα μπορεί επίσης στην πορεία κάθε ιδιοκτήτης να ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα, όπως επίσης και να επιλέξει στη συνέχεια αν θα προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητη η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top