Παυλόπουλος προς Άγκυρα: «Μην τολμήσει να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης»

Μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Δίου-Ολύμπου

Παυλόπουλος προς Άγκυρα: «Μην τολμήσει να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε την Τουρκία «να μην τολμήσει να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης και ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος των προκλήσεων», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «πρώτα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας».

Ο κύριος Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, με στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της, αλλά επισήμανε ότι αυτά εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών».

Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί κάτι που τόνισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και ας μην τολμήσει η Τουρκία να δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα Σκόπια, σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά αυτό προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού.

«Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση του συντάγματός της. Δεύτερον, όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα. Όταν, λοιπόν, συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό», τόνισε.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top