Αισιόδοξοι Τσίπρας και Ζάεφ για το Σκοπιανό - Οι συνομιλίες θα αποδώσουν καρπούς

Χάσμα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για το σκοπιανό. Πολύωρη ήταν και η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια. Πάντως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες θα αποδώσουν καρπούς ενώ ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί Αθήνα και Σκόπια αυτή την εβδομάδα.

Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για την επίλυση του σκοπιανού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς όπου πάντως διαπιστώθηκε επί του παρόντος χάσμα.

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αισιόδοξος ο Ζάεφ μετά το συμβούλιο των αρχηγών στα Σκόπια

 

Την ίδια ώρα στα Σκόπια επί 6 ώρες συνεδρίαζε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών από το οποίο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρα Ζόραν Ζάεφ βγήκε αισιόδοξος ότι μπορεί να καταλήξουν σύντομα σε ενιαία εθνική γραμμή.

Δεν θέλω να συζητήσω λεπτομέρειες γιατί θέλω να δώσω ευκαιρία στη μελλοντική διαδικασία της διαπραγμάτευσης προς όφελος μιας οριστικής λύσης που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών και των δύο κρατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Χάσμα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

 

Στην Αθήνα ωστόσο, ειδικά στη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη, το κλίμα ήταν ψυχρό με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για ανευθυνότητα.

«Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», είπε ο Τσίπρας για τονο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

 «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να πορευθεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του.  Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι, ούτε για συνενόχους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Να πάμε σε πόλεμο αν δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία»

 

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προέβαλαν τα αλυτρωτικά ζητήματα και για το όνομα στάθηκαν στην διαφορετική θέση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αίσθηση προκαλεί δήλωση του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ντζιμάνη ότι η εναλλακτική επιλογή αν δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία, είναι ο πόλεμος.

 «Αν δεν θέλουμε να λέγονται Μακεδονία τα Σκόπια, τότε πρέπει να πάμε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Η λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός προϋποθέτει συγκεκριμένες δεσμεύσεις των Σκοπίων για τα αλυτρωτικά και στη συνέχεια μία αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Αναπτύσσεται δυναμική νίκης, δηλώνει στην Καθημερινή λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top