Ασύμφορη η απόδειξη δαπάνης για νέους και νέες

Καραδοκεί η Εφορία, όταν θα γίνει η φορολογική δήλωση

Ασύμφορη η απόδειξη δαπάνης για νέους και νέες

Ο μοναδικός τρόπος που είχαν νέοι και νέες, φοιτητές και μεταπτυχιακοί που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, άνεργοι και περιστασιακά απασχολούμενοι, με εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως,να έχουν εισόδημα χωρίς να "ανοίξουν παρτίδες με την Εφορία", κατέστη από την 1.1.2018 ασύμφορος

Ο λόγος;

Οι ασφαλιστικές εισφορές 26,95% που επιβαρύνονται οι "αποδοχές" με απόδειξη δαπάνης (τίτλοι κτήσης), πέραν του 20% που είναι η παρακράτηση φόρου.

Συγκεκριμένα σε κάθε 1000 ευρώ απόδειξη δαπάνης, επί της μεικτής αμοιβής , το λογιστήριο είναι υποχρεωμένο να παρακρατήσει φόρο 20% και χαρτόσημο 3,6%. 

Άρα σε μια αμοιβή 1000 ευρώ, ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα εισπράξει 764 ευρώ. 

Έτσι ήταν τα πράγματα μέχρι το τέλος του 2017.

Από την πρώτη ημέρα του νέου έτους επί της καθαρής αμοιβής που απομένει, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υπολογίσει και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ. Με συντελεστή 26,95% ο ΕΦΚΑ θα πάρει εισφορά με παρακράτηση από τον εργοδότη 205,9 ευρώ. 

Με άλλα λόγια τα 1.000 ευρώ μεικτά καταλήγουν σε 558 ευρώ, εν τη παλάμη.

Τα "βάσανα" δεν τελειώνουν εδώ.

Καραδοκεί η Εφορία, όταν θα γίνει η φορολογική δήλωση.

Αν ο αμειβόμενος είναι μισθωτός και έχει αποδείξεις δαπάνης, για το ποσό με τίτλους κτήσης θα φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Δηλαδή θα προστεθεί στις αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες και ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με συντελεστή 22% είτε με συντελεστή 29% είτε με συντελεστή 37% ανάλογα με το ύψος του μισθού. Έτσι, η τελική επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 44,2% ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Αν πάλι ο αμειβόμενος έχει μέχρι τρεις εργοδότες στους οποίους έχει εκδώσει αντίστοιχους τίτλους κτήσης, τότε θα φορολογηθεί ως «μισθωτός». 

Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσό των 200 ευρώ που παρακρατήθηκε ως φόρος θα επιστραφεί λόγω του αφορολογήτου. 

Έτσι, από τα 1000 ευρώ, θα μείνουν τελικά καθαρά τα 758 ευρώ (558 κάθε μήνα και 200 από επιστροφή της παρακράτησης φόρου). 

ΠΡΟΣΟΧΗ. Και σ΄αυτή τη περίπτωση όποιος έχει αποδοχές από αποδείξεις δαπάνης κάθε μήνα θα εισπράττει καθαρά 558 ευρώ και θα περιμένει μετά την εκκαθάριση της Εφορίας την επιστροφή με την έκδοση του εκκαθαριστικού, μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top