Βρυξέλλες: Έκτακτη σύσκεψη για τους ελέγχους εκτός Σένγκεν στη Γερμανία σε επιβάτες από την Ελλάδα

Τους φόβους για μετακινήσεις μεταναστών με πτήσεις από την Ελλάδα επικαλούνται οι Γερμανοί

Βρυξέλλες: Έκτακτη σύσκεψη για τους ελέγχους εκτός Σένγκε

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Έκτακτη τριμερή σύσκεψη συγκαλεί ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αύριο στις Βρυξέλλες, με σκοπό να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις σε σχέση με τον αποκλεισμό πτήσεων από την Ελλάδα - προς ή διαμέσου της Γερμανίας - από τον χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα,  η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δ.Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτώ, απαντώντας σε ερώτημα για τους ελέγχους διαβατηρίων σε επιβάτες πτήσεων προερχόμενων από την Ελλάδα, δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει ειδοποιηθεί από τις γερμανικές αρχές για τους κατ΄εξαίρεση έλεγχους στη βάση του Κώδικα Σένγκεν. Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι έλεγχοι αυτοί θα είναι προσωρινοί και μόνο όπου είναι απαραίτητο, ενώ θα έχουν μικρή επίπτωση στην ελευθερία μετακίνησης των επιβατών.

Η ίδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Γερμανία έχει δικαίωμα να επιβάλλει τέτοιους ελέγχους στο πλαίσιο του Κώδικα Σένγκεν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αφενός αυτοί πρέπει να είναι αναλογικοί, αφετέρου τόνισε ότι αύριο, στις Βρυξέλλες, θα αναζητηθούν εξηγήσεις κατά τη διάρκεια τρίμερους συνάντησης Κομισιόν, γερμανικών και ελληνικών αρχών.

Στόχος της Κομισιόν είναι να διευκολυνθεί η συνεργασία των δύο κρατών, τόνισε η Νατάσα Μπερτώ.

Η Γερμανία από τις 12 Νοεμβρίου επιβάλει ελέγχους διαβατηρίων σε όλους του επιβάτες πτήσεων που έχουν χώρα προέλευσης την Ελλάδα. Οι επιβάτες των πτήσεων αυτών μεταφέρονται με λεωφορεία σε ειδικούς χώρους των αεροδρομίων. Πολλοί επιβάτες πτήσεων transit τις τελευταίες εβδομάδες αναγκάστηκαν να αλλάξουν ανταπόκριση και να φτάσουν στον προορισμό τους με μεγάλες καθυστερήσεις. Οι έλεγχοι είναι καθολικοί και μόνιμοι. Η συνθήκη Σένγκεν δίνει το δικαίωμα των προσωρινών ελέγχων στις Γερμανικές αρχές, αλλά επιβάλει να είναι έκτακτοι και αναλογικοί. Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν την πρακτική αυτή λόγω φόβων για δευτερογενείς  μετακινήσεις μεταναστών με τις πτήσεις από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα δεν έχουν το δικαίωμα μετακίνησης εντός της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top