Η Ώρα του Πρωθυπουργού: «Μιλάμε για αναβάθμιση των αεροσκαφών κι όχι για αγορά νέων - Δεν πρόκειται για νέα δαπάνη»

Τα απτά αποτελέσματα από την επίσκεψη στις ΗΠΑ - «Τα facts και όχι τα fake news» - Νέα ενημέρωση 11:39

Διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», μετά από επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, άφησε αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι άλλοι αφήνουν διαρροές, σπέρνουν σκόνη δεξιά και αριστερά, μετά κρύβονται και δεν έρχονται στη Βουλή να θέσουν τα ερωτήματα αυτά, αλλά θέτουν για άλλα θέματα επίκαιρες ερωτήσεις». Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά την επίσκεψή του στο ΑΤ Πεύκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» γιατί δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Τα απτά αποτελέσματα από την επίσκεψη στις ΗΠΑ - «Τα facts και όχι τα fake news»

«Τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν χωρούν κατά την εκτίμησή μου, μικροκομματικές σκοπιμότητες» ανέφερε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και παρέθεσε «αυτά που αποκομίσαμε από την επίσκεψη στις ΗΠΑ» δηλαδή «στα facts και όχι στα fake news», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οποία «ορισμένοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν».

«Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που ορισμένοι όταν εξελέγη διέδιδαν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα του χρέους, να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους» είπε και συνέχισε: «Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα».

«Απτό αποτέλεσμα είναι η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών οικονομίας μας για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Ελλάδα,  η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία της Ευρώπης και οι ηγέτες πάσχιζαν να μπουν σε ένα φωτογραφικό κάδρο - Τώρα ανακτά το κύρος της»

Ακόμη, αναφέρθηκε σε εκείνους που «είχαν εκ προοιμίου έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας αυτής της επίσκεψης στις ΗΠΑ» σημειώνοντας πως η στάση αυτή είναι «λογική για ορισμένους που το κριτήριό τους είναι οι εποχές που ο κ. Παπανδρέου ο νεότερος ή ο κ. Σαμαράς επισκέπτονταν τις ΗΠΑ τότε που η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία της Ευρώπης, και οι ηγέτες πάσχιζαν να μπουν σε ένα φωτογραφικό κάδρο».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι εποχές άλλαξαν» και ότι «η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς» χωρίς «να παρακαλά για μία καλή κουβέντα, για ένα χτύπημα στην πλάτη».

«Δεν μιλάμε για αγορά νεών αεροσκαφών, αλλά για αναβάθμιση των υπαρχόντων - Δεν πρόκειται για νέα δαπάνη»

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αγορά νεών αεροσκαφών, αλλά για αναβάθμιση των υπαρχόντων» και πρόσθεσε ότι «έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών τώρα, ή μάλλον χθες».

«Το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα, προϋπολογισμένη δαπάνη που έχει κατατεθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τους εξοπλισμούς άμυνας. Δε μιλάμε για νέα δαπάνη, άρα ούτε πρόσθετα βάρη, ούτε έκτακτες δαπάνες» τόνισε.

Όπως είχε πει και στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση και ότι ζητήθηκε μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ να δοθεί τιμή προσφορά για την αναβάθμιση του στόλου ή μέρος του στόλου των F-16. Η απαντητική επιστολή δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά διαβεβαίωσε πως θα περάσει από την Επιτροπή όπως προβλέπεται, γύρω στις 3 Νοεμβρίου.

«Το δικό μας "ταβάνι" είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών»

«Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση» τόνισε και στη συνέχεια έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δις ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας "ταβάνι" είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα που κάναμε και οι δαπάνες και οι σπατάλες» υπογράμμισε.

«Δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη»

«Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη» που στο παρελθόν λειτούργησαν «ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής».

«Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα "παράθυρο" για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

«Στήθηκε ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα και τώρα κ. Θεοδωράκη μας ζητάτε να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν», είπε επίσης ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Ανεύθυνη η στάση της ΝΔ»

«Η αξιωματικη αντιπολίτευση κράτησε ανεύθυνη στάση, σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε να αναφέρεται στο θέμα, ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Κύριε Θεοδωράκη πιστεύω ότι κάνετε σε μεγάλο βαθμό καλοπροαίρετη αντιπολίτευση, μην ταυτίζεστε με το μπλοκ εκείνων που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο» συνέχισε και κατέληξε:

«Η χώρα θα βγει από την κρίση αφήνοντας πίσω το μοντέλο της διαφθοράς και της διαπλοκής γιατί όλοι γνωρίζουν πως όταν μπαίναμε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ στην Ευρώπη κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top