Επιστρέφει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας - Στο στόχαστρο γονικές παροχές και μεταβιβάσεις

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Επιστρέφει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Τα πάνω- κάτω έρχονται στη φορολογία ακινήτων, καθώς ξαναήλθε στο προσκήνιο ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ως διάδοχος του ΕΝΦΙΑ. Κινδυνεύουν έτσι να επιβαρυνθούν ακόμα και μικρομεσαίες περιουσίες. Οι δανειστές, ωστόσο, δεν το βλέπουν με καλό μάτι. 

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το ΦΜΑΠ, με ένα μικρό αφορολόγητο. 

Με δεδομένο, όμως, ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ακίνητα με αξία έως 50.000 ευρώ, αν ο ΦΜΑΠ διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ, για να βγει ο λογαριασμός των 2,7 δις ευρώ, θα πρέπει να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη, οι μικρές και μεσαίες περιουσίες. 

Η βασική αλλαγή που φέρνει ο ΦΜΑΠ, είναι ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας θα μπαίνει σε μια κλίμακα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον, θα αθροίζεται και θα φορολογείται η αξία όλων των ακινήτων της οικογένειας, ενώ σήμερα φορολογείται κάθε ακίνητο ξεχωριστά. 

Στον κλοιό της εφορίας θα βρεθούν οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις επικαρπίας από τους γονείς στα ανήλικα τέκνα. Ενώ τώρα αποφεύγουν το Συμπληρωματικό Φόρου του ΕΝΦΙΑ που έχει αφορολόγητο 200.000 ευρώ, εφεξής θα μπαίνουν στην ενιαία κλίμακα του ΦΜΑΠ. 

 

Δείτε περισσότερα στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top