Ο Τουσκ παρουσιάζει ατζέντα και τη μέθοδο εργασίας των ηγετών για το μετασχηματισμό της ΕΕ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:04

Την ανάγκη οι ηγέτες της ΕΕ να επικεντρωθούν σε πρακτικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της ΕΕ, να προχωρήσουν βήμα προς βήμα και να διατηρήσουν την ενότητα που κατάφεραν να αναπτύξουμε κατά το παρελθόν έτος, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την έναρξη της Συνόδου για το μετασχηματισμό της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει αλλαγές - όχι μόνο για λόγους αλλαγής, αλλά και για να επαναφέρουμε την αίσθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας στη ζωή των ανθρώπων καθώς και της πίστης στο μέλλον, σημαίνει είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην βυθιστούμε σε περιττές θεσμικές ή θεωρητικές συζητήσεις και πως ορισμένα θέματα είναι ώριμα για λήψη αποφάσεων τώρα και πρέπει συνεπώς να αντιμετωπιστούν αμέσως, με ταχύτητα, φιλοδοξία και αποφασιστικότητα, ώστε να διασφαλιστεί πραγματική πρόοδος», εξηγεί ο Ντόναλντ Τουσκ, στο μήνυμά του προς τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων. Επισημαίνει δε ότι «χρειαζόμαστε αυτή ενότητα προκειμένου να επιλύσουμε την κρίση της μετανάστευσης, να αντιμετωπίσουμε τις άδικες πτυχές της παγκοσμιοποίησης, να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές τρίτες χώρες, να περιορίσουμε τις ζημιές που προκάλεσε το Brexit, καθώς και να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

«Μπορούμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τις αβεβαιότητες της σημερινής εποχής εάν δράσουμε από κοινού, δεδομένου ότι οι μεμονωμένες χώρες είναι πολύ μικρές για να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και οποίοι μπορεί να λένε ότι έχω εμμονή με την ενότητα, αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος - όχι μόνο λόγω της δουλειάς μου, αλλά κυρίως λόγω της προσωπικής μου εμπειρίας - ότι η ευρωπαϊκή ενότητα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη», τόνισε ο Ντ.Τουσκ στο μήνυμα που απέστειλε στους 28 της ΕΕ.

«Προφανώς υπάρχει το δίλημμα για το πώς να συμβιβάσουμε την ενότητα με τον δυναμισμό και πώς να χρησιμοποιήσουμε τη νέα ενέργεια με τρόπο που δεν χωρίζει, αλλά μας ενισχύει», αναφέρει και διευκρινίζει πως μετά τις διαβουλεύσεις, «αισθάνομαι καθησυχασμένος ότι είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε το έργο μας, χωρίς να διαταράξουμε την ενότητά μας».

«Ως εκ τούτου, το γενικό πλαίσιο των αποφάσεών μας πρέπει να συνεχίσει να συνέρχεται σε συναντήσεις με 27 ή 28 κράτη μέλη, ανάλογα με το θέμα και όπως επισημάνθηκε στη Διακήρυξη της Ρώμης, αυτή η προσέγγιση δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν ταχύτερα σε συγκεκριμένους τομείς, σύμφωνα με τις Συνθήκες, διατηρώντας παράλληλα την πόρτα ανοιχτή για εκείνους που θέλουν να ενταχθούν αργότερα», εξηγεί ο Πρόεδρος στους ηγέτες και διαπιστώνει ότι «για να είναι σαφές, η ενότητα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για στασιμότητα, αλλά ταυτόχρονα η φιλοδοξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμούς».

Όσον αφορά τις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ έχει τρεις προτάσεις:

Προτείνει μια πιο πολιτική προσέγγιση κατά τη διάρκεια των συζητήσεών, και - όπου χρειάζεται - περισσότερες συνεδριάσεις. Η πιο άμεση συμμετοχή σε πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα και η εξασφάλιση πραγματικής προόδου θα απαιτήσει να από τους 27 της ΕΕ να είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους ορισμένα θέματα έχουν κολλήσει: Το πρώτο είναι ότι αντί να ασχολούνται με τα ζητήματα που διακυβεύονται, οι ηγέτες  επιτρέπουν να χαθούν κάπου μεταξύ των συνεργατών τους ή στο σύστημα λήψης αποφάσεων», καταγγέλλει ο Τουσκ.

«Είμαι πραγματικά ευτυχής που συμφωνήσατε στο Ταλίν ότι είναι καιρός να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Ο δεύτερος λόγος είναι οι συγκρούσεις συμφερόντων και απόψεων μεταξύ σας και μεταξύ των κυβερνήσεών σας, τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και την αποφασιστικότητα να σπάσει το αδιέξοδο», συνεχίζει.

«Προκειμένου να προχωρήσουμε και να συμφωνήσουμε σε γρήγορες λύσεις, χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο, η οποία δεν συνεπάγεται μακρές συνεδρίες σύνταξης για τα συμπεράσματά μας», τόνισε ο Ντ.Τουσκ.

Προτείνει δε σοβαρή πολιτική συζήτηση με στόχο να σπάσει το κάθε αδιέξοδο και εάν η πρώτη συζήτηση δεν επιτύχει, οι 27 θα αποφασίζουν πως και αν θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος ή αν ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν είναι η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών που επιθυμούν, όπως προβλέπεται στις Συνθήκες.

Δεύτερον, «πολλοί από εσάς επιμένετε στην αυστηρή παρακολούθηση των συναντήσεων μας για να διασφαλίσουμε την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων», σημειώνει ο Τουσκ. «Στη Μπρατισλάβα συμφωνήσαμε να εντείνουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή, αποφασίζοντας ότι ο αρχηγός κρατών ή η κυβέρνηση που εκπροσωπεί την Προεδρία θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο σε κάθε τακτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρει και προτείνει να αναπτύξει αυτή την πρακτική, διασφαλίζοντας ότι οι εκθέσεις είναι σαφέστερες και παρέχουν μια καλύτερη βάση για να βγάλουν οι 27 πολιτικά συμπεράσματα για το έργο τους.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top