Παπανάτσιου: Από τοπικές επιτροπές οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Όποια μεταβολή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους θα αφορά μόνο την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομικών

Από τοπικές επιτροπές οι αντικειμενικές αξίες

Όσα έχετε ακούσει μέχρι τώρα για το σχεδιαζόμενο –αυτόματο- σύστημα υπολογισμού αξιών των ακινήτων, δεν ισχύει. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, έβαλε τέλος στα σενάρια, ανακοινώνοντας πως όποια μεταβολή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους θα αφορά μόνο την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Μάλιστα τις τιμές ζώνης σε πρώτη φάση θα τις καθορίζουν ειδικές τοπικές επιτροπές ανά περιοχή.  

«Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό των τιμών ζώνης αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Παπανάτσιου, υπογραμμίζοντας ότι λόγω έλλειψης τόσο αγοραστών όσο και πωλητών ακινήτων, οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και γίνονται συνήθως υπό πίεση.

Μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo για την αγορά ακινήτων, η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός αλγόριθμου που θα συγκεντρώνει στοιχεία από τις πράξεις που γίνονται, από τις εκτιμήσεις των τραπεζών αλλά και τα μισθωτήρια. Ωστόσο, αυτή η δουλειά γίνεται για το μέλλον όπου θα έχει επέλθει ομαλότητα στην αγορά.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην δημιουργία τοπικών επιτροπών που θα καθορίζουν τις τιμές ζώνης ανά περιοχή, ώστε να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες. Τις ειδικές επιτροπές θα τις επιβλέπει μια «δευτεροβάθμια επιτροπή που θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές στρεβλώσεις για να αποφεύγονται προβλήματα μικροπολιτικής φύσης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top