Μητσοτάκης: Οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε και πάλι

Αναγκαία χαρακτήρισε «τη συναίνεση στην προοπτική αλλαγής»

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε και πάλι

«Οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε και πάλι», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε απόψε το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το σχέδιο Μάρσαλ», στην οποία συμμετείχε και ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε  ότι «θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η σημασία του σχεδίου Μάρσαλ εξαντλήθηκε στην παροχή κονδυλίων»: «Tα προβλήματα της Ευρώπης του 1947 δεν ήταν μόνον οικονομικά. Ήταν επίσης πολιτικά και, μπορώ να πω, ψυχοκοινωνικά. Η οικονομική κρίση έγινε κρίση της ίδιας της δημοκρατίας, οδήγησε στην άνοδο των πολιτικών άκρων και εν τέλει στο ιστορικό φαινόμενο που ονομάστηκε «η εποχή των δικτατόρων».  Το σχέδιο Μάρσαλ εισέφερε λοιπόν ένα όραμα ανάπτυξης, που μπορούσε να διασφαλίζει σταθερότητα μέσα σε συνθήκες Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ  αναφέρθηκε στη συμβολή του Σχεδίου Μάρσαλ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς και στη δημιουργία έργων υποδομής σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία και η παιδεία:

 «Επιπλέον, η ιστορία του Σχεδίου Μάρσαλ αποτυπώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σε μια μικρή χώρα της Δύσης όπως η Ελλάδα. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτό έκανε το σχέδιο Μάρσαλ, αλλά δεν ήταν αρκετό. Επίσης κρίσιμη είναι η δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε σήμερα «ιδιοκτησία του προγράμματος».  Και τέλος, η τρίτη προϋπόθεση ήταν η συναίνεση του λαού μας στην προοπτική της αλλαγής. Μια κοινωνία που, ίσως επειδή είχε υποφέρει τόσο πολύ, ήταν αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα. Χωρίς την κοινωνική συναίνεση, το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει. Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από την σημερινή κρίση»

Ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ,  τόνισε ότι το σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα σχέδιο για τους ανθρώπους και ήταν η αίσθηση της ελπίδας όπως παρουσιάστηκε την εποχή εκείνη. «Η λογική της συνεργασίας μας με την Ελλάδα, και τότε και τώρα βασίζεται σε δύο πυλώνες - στις κοινές δημοκρατικές μας αρχές και την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας» επισήμανε  αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία και μίλησε για την «Ευρώπη της δημοκρατίας και της ελευθερίας» που έρχεται σε αντιδιαστολή πολλές φορές με την «Ευρώπη των τεχνοκρατών».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε  και στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας και ότι με τον θάνατό του, η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top