Τσίπρας στο υπουργικό: «Καθαρός ο ορίζοντας εξόδου από τα μνημόνια όμως δεν ήρθε το τέλος της κρίσης»

"Θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη επιτυχή έξοδο στις αγορές"

«Από την περασμένη Πέμπτη η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η απόφαση του Eurogroup δίνει για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, έναν καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες» και στη συνέχεια παρουσίασε τους πολιτικούς στόχους στους οποίους αντιστοιχεί η συμφωνία:

-Προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος

- Έγινε αποδεκτή η λεγόμενη γαλλική πρόταση για την ρήτρα ανάπτυξης

- Η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει δέσμευση και συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη και κάνει δεκτό το αίτημα για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

- Συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος

Όπως είπε για τη συμφωνία, αυτή «αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τέσσερις λόγους. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. Έτσι καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους. Υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορέσει με μόχλευση υπάρχοντων και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει πόρους σε επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε θα πάρει τη μορφή ενός «αποθεματικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Έτσι αίρεται κάθε αβεβαιότητα και γίνεται εφικτή η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης».

Θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη επιτυχή έξοδο στις αγορές 

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Εκτιμώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη επιτυχή έξοδο στις αγορές με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους» και νωρίτερα ανέφερε πως «όσοι αρκούνται σε μια στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα κρίνεται πέραν ημών».

Υπογράμμισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των παραγωγικών δυνάμεων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».

Τέλος ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για πολιτικά πρόσωπα σε υποθέσεις διαφθοράς, ενώ σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη σε υποθέσεις όπως αυτή του Noor1.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top