Υπόκλιση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από τους πολιτικούς αρχηγούς: Ας τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό

Γεννηματά: Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στην βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και φυσικά στο  σύνολο της οικογένειας. Γνωρίζω ότι είναι μια δεμένη  και ξέρω καλά πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα της απώλειας των γονιών σε οποιαδήποτε ηλικίας
Είναι εξαιρετικά δύσκολη η σημερινή συζήτηση γιατί είναι νωπό το χώρα που τον σκεπάζει στην αγαπημένη του Κρήτη και αυτό επιβάλει στοιχειώδη ευαισθησία και ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό
» είπε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μετά τον πρωθυπουργό και τον υιό του εκλιπόντος και πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει σε εκείνους τους πολιτικούς που κυριάρχησαν το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Με έργα και πρωτοβουλίες. Και με έντονο πολιτικό λόγο. Μέχρι το τέλος, σχεδόν, της ζωής του. Μπολιασμένος από νωρίς με το πάθος για συμμετοχή στα κοινά, δεν έπαψε ποτέ να αναπτύσσει πολυσχιδή πολιτική δράση. Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία μετά την ομιλία της χαιρέτησε τόσο την κα Μπακογιάννη όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κουτσούμπας: Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του έναν μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο

«Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην αιωνόβια ζωή του αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού αστικού πολιτικού κόσμου» ανέφερε ο Δημήτρης  Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης η οποία βρισκόταν σε στενή συνεργασία με το Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Με τη δράση του, πρωτοβουλίες του και πρακτικές ενέργειές του, συνέβαλε ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική εξουσία εξαιτίας και της στάσης της τότε ηγεσίας της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και εξαιτίας της δράσης και της μεγάλης επιρροής μέσα στον λαό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης» είπε ο επικεφαλής του ΚΚΕ και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο. Καθαρά και με ευθύτητα το Κόμμα μας, αντιπαρατέθηκε στις πολιτικές θέσεις και απόψεις του, με πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς μισόλογα, χωρίς μικροκομματικούς ελιγμούς. Πιστεύουμε ότι αυτό μας το αναγνώρισε και ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, χάριν σκοπιμότητας, αυτές τις ώρες να κρύβουμε λόγια, ακόμα και τώρα που πλέον δεν είναι στην ζωή».

Έπαινοι του Καμμένου για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση '90-‘93 – Αιχμές για Σαμαρά

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος είπε ότι οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια για την περίοδο '90-'93, «όπου είχα την τιμή να βρίσκομαι κοντά του».

Είπε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αντιπάλους που σεβόταν και αντίπαλοί του ήταν η Αριστερά, αλλά είχε και εχθρούς που τον πολέμησαν «χωρίς να σέβονται την πολιτική ηθική, ακόμα και τους κανόνες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πολέμησε σκληρά «το σύστημα του ΠΑΣΟΚ του '81-'89» και «τα σκληρά συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε», ενώ με αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά είπε πως «τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα, άνθρωποι τους οποίους ανέδειξε στην πολιτική».

Λεβέντης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατεγράφη στους σπουδαίους της πολιτικής

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατεγράφη στους σπουδαίους της πολιτικής». Με αυτή την καταληκτική αναφορά έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Χαρισματικός» και «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», ήταν οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Λεβέντης για να περιγράψει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, του αναγνώρισε ως «μεγάλο επίτευγμα συναίνεσης τη συγκρότηση κυβέρνησης το 1989 με Φλωράκη και Κύρκο», από το οποίο, όπως είπε, «εμείς πρέπει να διδαχθούμε», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου αλλά και στο «ιστορικό λάθος να ρίξει το 1965 με αποστασία την κυβέρνηση».

Θεοδωράκης: Ας τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό - Καλό ταξίδι πατριώτη, δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς!

«Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παίρνει μαζί του μια ολόκληρη εποχή. Αυτή των πολιτικών που μεγάλωσαν μέσα σε πολέμους και δικτατορίες. Πολιτικούς, όμως, που στάθηκαν όρθιοι. Έκαναν λάθη, αλλά απομάκρυναν οριστικά τη χώρα μας από το βαλκανικό της παρελθόν» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Αυτή ήταν άλλη μία δύναμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιζητούσε τον αντίλογο, όπως αγαπούσε και τις συμβουλές. Ειδικά στους Χανιώτες, τους οποίους κατά μία έννοια θεωρούσε όλους παιδιά του» σημείωσε και πρόσθεσε: «Παραξενεύτηκαν κάποιοι που αποχαιρέτισα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη γράφοντας "καλό ταξίδι ψηλέ". Να τους πληροφορήσω, λοιπόν, για άλλη μία φορά, ότι στην αργκό των Χανίων, στην αργκό της Κρήτης, ο Μητσοτάκης ήταν πάντα “ο ψηλός”».

«Υπερασπίστηκε όρθιος και τις πιο αντιδημοφιλείς απόψεις του, ένα μεγάλο προσόν στην πολιτική. Και η ευθύτητά του πάντα σε τρυπούσε. Ας τον αποχαιρετίσουμε, λοιπόν, όπως αρμόζει. Με σεβασμό. Αντλώντας διδάγματα από τα σωστά του και τα λάθη του. Καλό ταξίδι, πατριώτη! Και δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top