Έφη Αχτσιόγλου: «Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του»

«Όσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε συμφωνία»

Έφη Αχτσιόγλου: «Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του»

Να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του «καλεί» το ΔΝΤ, η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Αγορά».

Η Υπουργός Εργασίας, διαμηνύει πως «όσο γρηγορότερα λάβει τις αποφάσεις το ΔΝΤ, τόσο εγγύτερα θα βρεθούμε σε μια συμφωνία.Βρισκόμαστε σε ένα σημείο αναζήτησης ισορροπιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Παράλληλα η κα Αχτσιόγλου, επισημαίνει πως η κυβέρνηση «έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις αρχής στα εργασιακά ούτε και να νομοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

Στη συνέχεια, τονίζει πως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί για την ηγεσία του υπ. Εργασίας «κεντρικό πολιτικό ζήτημα διότι οι ΣΣΕ διαμορφώνουν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί στο ατομικό επίπεδο, σε μια "διαπραγμάτευση" ανάμεσα σε έναν εργοδότη και έναν μεμονωμένο εργαζόμενο».

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που προκύπτουν από το νέο ασφαλιστικό διευκρινίζει ότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος και όχι τεκμαρτών εισοδημάτων (όπως πριν) «που συχνά απέχουν πολύ από τα πραγματικά» και σημειώνει:

«Με αυτή την έννοια το νέο σύστημα είναι σαφώς δικαιότερο καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί την παράλογη διάκριση παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων δεν θα υποστούν καμία νέα επιβάρυνση στις εισφορές τους, ενώ πολλοί θα ευνοηθούν από το νέο ασφαλιστικό».

Αρνητική στην αύξηση των ομαδικών απολύσεων

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει «παράλογες» τις απαιτήσεις από το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και ξεκαθαρίζει πως:

«Θέση μας  είναι ότι σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ο ορθός λόγος- και όχι κάποια ιδεοληψία- επιτάσσει την προστασία των θέσεων εργασίας. Αυτό το καταλαβαίνει και η πλειονότητα των θεσμών, με εξαίρεση το ΔΝΤ το οποίο εμμένει σε σειρά παράλογων απαιτήσεων θέτοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, τα ισχύοντα όρια προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις, βρίσκονται στον μέσο όρο των κρατών- μελών της Ε.Ε.».

Μάλιστα δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι «συνεχίζει αταλάντευτα στο δόγμα των απολύσεων και ταυτίζεται απόλυτα και στο ζήτημα αυτό με τις θέσεις του ΔΝΤ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top