Τσίπρας στην Corriere della Serra: «Το Grexit είναι η αρχή του τέλους της ευρωζώνης»

«Εφικτή η συμφωνία χωρίς να κοπούν συντάξεις και επιδόματα»

Τσίπρας στην Corriere della Serra: «Το Grexit είναι η αρχή του τέλους της ευρωζώνης»

​Προειδοποίηση ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημαίνει και το τέλος της ευρωζώνης έστειλε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό ούτε να απειλήσει, αλλά ούτε και να τρομάξει κανέναν.

«Η ��λλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα 360 εκατ. ευρώ και επανέλαβε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει ραγδαίες και αρνητικές εξελίξεις.

«Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και για την πορεία των διαπραγματεύσεων σημείωσε:

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις και επιδόματα».

«Νομίζω ότι αύριο θα αρχίσει τη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της προόδου που έχει επιτευχθεί και θα υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο που περιλαμβάνει το κοινό έδαφος των τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Ομάδα των Βρυξελλών. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη των αποστάσεων στα δημόσια οικονομικά, φέρνοντας εναλλακτικές προτάσεις όπου υπάρχουν αιτήματα παράλογα και απαράδεκτα», είπε ο πρωθυπουργός για την κρίσιμη αυριανή συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ και τόνισε ότι όλα αυτά θα έχουν κάποιο νόημα αν υπάρχει θέληση για επίλυση του προβλήματος και από την άλλη πλευρά.

«Υπάρχει μια θετική στάση για τις εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση των συντάξεων. Ο στόχος μας είναι τα μέτρα να περιέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρεθεί μια συμφωνία, όχι μόνο για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και πώς θα κάνουμε ανταγωνιστική οικονομία. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», δήλωσε ο Α. Τσίπρας και αναφερόμενος στη στάση των θεσμών πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Η Ευρώπη και τα θεσμικά όργανα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να ��κεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται η εφαρμογή μέτρων που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα αρχής, αλλά και επί της ουσίας. Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες, να αυξηθεί κατά 10% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για προτάσεις π��υ δεν μπορούμε να δεχθούμε, όχι μόνο επειδή δεν εμπίπτουν στο λαϊκή εντολή που λάβαμε, αλλά επειδή, αν τα δεχτούμε θα είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο και εξήγησε ότι ο ίδιος δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο.

«Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Αν βγει κάτι καλό για την Ελλάδα από αυτές τις διαπραγματεύσεις – όπως η χαλάρωση της λιτότητας- τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες ειδικά της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top