Νέο «χαράτσι» έως 3.000 ευρώ σε εισαγόμενα αυτοκίνητα

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Αυτοκίνητο χρήματα

Περιβαλλοντικό τέλος έως 3.000 ευρώ θα επιβάλλεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, σύμφωνα  με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο «χαράτσι» θα αφορά αυτοκίνητα υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 4», «Euro 5a» και «Εuro 5b» και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να μην αιφνιδιαστούν, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, στη Βουλή, όσοι ήδη έχουν προβεί σε σχετικές παραγγελίες και το αυτοκίνητο είναι καθ' οδόν για τη χώρα μας.

Για τα οχήματα προδιαγραφών «Euro 4» θα επιβάλλεται φόρος 3.000 ευρώ, ενώ για τα «Euro 5a» και «Εuro 5b» (πολλά εκ των οποίων είναι οχήματα 8ετίας) θα επιβάλλεται φόρος 1.000 ευρώ.

Ερχεται υποχρεωτικό αλκοολόμετρο σε κάθε ΙΧ: Πώς θα λειτουργεί

Το νέο «χαράτσι» αφορά τόσο ΙΧ αυτοκίνητα όσο και φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους (βαν, μικρά επαγγελματικά κ.ά.).

Από το περιβαλλοντικό τέλος απαλλάσσονται τα οχήματα που ήδη έχουν δήλωση άφιξης (ΔΑΟ) ή δηλωτικά εισαγωγής, πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής τροπολογίας.

Επίσης, εξαιρούνται τα ιστορικά οχήματα, ηλικίας 30+ ετών. Συγκεκριμένα, από το περιβαλλοντικό τέλος εξαιρούνται τα αυτοκίνητα με ιστορικές πινακίδες, τα οποία προορίζονται για κυκλοφορία σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ή εκδηλώσεις, που αφορούν αγώνες ιστορικών οχημάτων κ.ά.

Με την ίδια τροπόλογία, απαγορεύεται πλέον η ταξινόμηση οχημάτων που τηρούν τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 1, 2 και 3, δηλαδή οχήματα ηλικίας από 17 ετών και άνω (το Euro 3 ίσχυε μέχρι 31/12/2015).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top