Από τους υψηλότερους ΦΠΑ στην Ευρώπη η Ελλάδα

Στην ευρωζώνη είναι ο υψηλότερος συντελεστής

Φόρος

Τον υψηλότερο ΦΠΑ στην ευρωζώνη έχει η Ελλάδα, η οποία είναι και στην πρώτη 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Μάλιστα στην παρούσα φάση. με την ακρίβεια να επιβαρύνει έντονα τα νοικοκυριά, το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Βέβαια, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 και από το 2023 να μονιμοποιήσει τις μειώσεις σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό.

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση μισθού και όχι μείωση ΦΠΑ

Ωστόσο, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι πολύ υψηλός και δύσκολα τα νοικοκυριά μπορούν να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2022, μόνο η Ουγγαρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα και όλες είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης. Στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα με τη Φινλανδία κρατάνε τα πρωτεία με συντελεστή 24%. 

Σύμφωνα με μελέτη του Tax Foundation:

- Περισσότερες από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο —συμπεριλαμβανομένων όλων των ευρωπαϊκών χωρών— επιβάλλουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε αγαθά και υπηρεσίες.

- Αν και εναρμονίζονται σε κάποιο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι συντελεστές ΦΠΑ των κρατών μελών της ΕΕ ποικίλλουν μεταξύ των χωρών:

- Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ είναι στην Ουγγαρία (27%) και στην Κροατία, τη Δανία και τη Σουηδία (όλοι στο 25%).

- Οι χαμηλότεροι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ είναι στο Λουξεμβούργο (17%), τη Μάλτα (18%) και την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία (όλοι στο 19%).

ΦΠΑ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top