Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναστέλλονται οι χρεώσεις ΥΚΩ για αγροτικές επιχειρήσεις

Από πότε ισχύει το «πάγωμα» των χρεώσεων

Αγρότες

Και για τις αγροτικές επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης αναστέλλονται οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως προβλέπεται, αναστέλλεται από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

-    Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-    Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

«Φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος στους αγρότες

Το μέτρο για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».

Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Η ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

-    Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

-    Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-    Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

-    Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε 4 δόσεις η εξόφληση φυσικού αερίου

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στους προμηθευτές φυσικού αερίου για την εξόφληση με διακανονισμό (αζημίως και ατόκως γι αυτούς σε 4 μηνιαίες δόσεις) προς διαχειριστές δικτύου διανομής φυσικού αερίου των χρηματικών ποσών σχετικά με τις χρεώσης χρήσης που αντιστοιχούν στους πελάτες τους για την περίοδο κατανάλωσης από 1.11.2021 εως 31.12.2021

Οι προμηθευτές φυσικού αερίου δύνανται να εξοφλούν προς τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων που αντιστοιχούν στους πελάτες τους και τα οποία αφορούν χρεώσεις χρήσης -δυναμικότητας και ενέργειας -Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου, δυνάμει τιμολογίων των αρμόδιων Διαχειριστών, τα οποία εκδίδονται στο πλαίσιο των μεταξύ τους συναφθεισών συμβάσεων και αφορούν την περίοδο κατανάλωσης φυσικού αερίου από 1.11.2021 έως και 31.12.2021, ως εξής:

α) το συνολικό ποσό του Φόρου Προοτιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) εκάστου τιμολογίου, καθώς και το ποσό της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου που αφορά τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής των λοιπών Πελατών, πλην Οικιακών, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, και

β) το ποσό της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου που αφορά τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής των Οικιακών Πελατών, με διακανονισμό αζημίως και ατόκως για Προμηθευτή, σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες εξοφλούνται έως τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα εκάστου μήνα, η πρώτη εκ των οποίων εξοφλείται τον Μάρτιο του 2022 για τον μήνα Νοέμβριο του 2021 και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2022 για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021.
 

Σκρέκας: Στεκόμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα

«Έχουμε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίχως προστασία απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη. Εκτός από τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, επεκτείνουμε τη στήριξη και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον πρωτογενή τομέα σε μια περίοδο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Για τη μόνιμη και σταθερή μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα προχωρά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του κόστους άρδευσης», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημείωσε πως «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση καθώς και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη υλοποιήσει μια τριπλή δέσμη μέτρων: τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, το αγροτικό πετρέλαιο στους συνεταιρισμένους, στους νέους αγρότες και σε όσους μετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία, και τώρα την αναστολή καταβολής των ΥΚΩ.  Είμαστε έτοιμοι, δε, εάν απαιτηθεί να λάβουμε και περισσότερα μέτρα για την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top