Πάγιες δαπάνες: Έρχεται παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης

Συμψηφισμοί φόρων και εισφορών και το 2022 για επιχειρήσεις

Χρήματα σε χέρια

Παράταση τριών μηνών, έως το τέλος Μαρτίου 2022, θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3 FM, o Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε πως εξετάζεται το να επεκταθεί το πρόγραμμα εντός του 2022, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις με τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή, που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021, ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Πώς θα γίνει η πληρωμή φόρων μέσω της επιδότησης παγίων δαπανών

Η παράταση κρίνεται απαραίτητη από τις επιχειρήσεις, αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί vouchers αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, από το αρχικό ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εγκριθεί για το σχετικό πρόγραμμα.

Από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών που εγκρίθηκαν, οι 31.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή κυρίως για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Αποδείξεις: Ποιες οδηγούν σε μείωση φόρου

Για τις φορολογικές οφειλές το δικαίωμα έκπτωσης εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝΦΙΑ,

γ) από ΦΠΑ,

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top