ΟΠΕΚΑ: Γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα χιλιάδες δικαιούχοι

Η «παγίδα» με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Σε έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα

Να χάσουν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) κινδυνεύουν χιλιάδες δικαιούχοι λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2022.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών φέρνει αυξήσεις κατά μέσο όρο 19,5% στο 55% του συνόλου των περιοχών, με την ανώτατη τιμή να φτάνει το 250%.

Έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα: Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Ανάμεσα στις περιοχές, που έχουν δει μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές είναι και λαϊκές περιοχές της Αττικής, όπως Ζωγράφου, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, αλλά και μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Επίδομα παιδιού 2021: Πότε θα πληρωθεί η πέμπτη δόση

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός επιδομάτων, χάνοντας τα περιουσιακά κριτήρια, χωρίς μάλιστα να έχει αλλάξει η περιουσία τους.

Ποια επιδόματα μπαίνουν σε κίνδυνο

Οι κάτοικοι των περιοχών, που θα δουν τις αντικειμενικές αξίες να αυξάνονται από 1/1/2022, κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά επιδόματα όπως:

-    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
-    Επίδομα Στέγασης
-    Επίδομα Θέρμανσης 
-    Μείωση 50% σε ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων)

Υπενθυμίζεται ότι για τα συγκεκριμένα επιδόματα ροβλέπονται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Αντικειμενικές αξίες: Σε εφαρμογή ο ψηφιακός χάρτης για όλη την χώρα

Παραδείγματος χάριν, για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 105.000 ευρώ για τον έγγαμο ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία και παραμένει στις 150.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Σκέψεις για αναπροσαρμογή των περιουσιακών ορίων

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, αυξάνοντας το όριο της αντικειμενικές αξίας των ακινήτων, ώστε να μη μείνουν εκτός επιδομάτων χιλιάδες δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών, για να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά λόγω του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια, ανακοίνωσε την αύξηση έως 38% στα περιουσιακά όρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top