Αφορολόγητο 800.000 για γονικές παροχές και δωρεές – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Κέρματα

Χωρίς φόρο πραγματοποιούνται από 1η Οκτωβρίου οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ ανά γονέα, (από 150.000 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα), με σχετική ρύθμιση να έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η φοροτεχνικός Α’ Τάξης και φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι εν λόγω δωρεές και γονικές παροχές αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:
 
- Σύζυγο του κληρονομούμενου, στις περιπτώσεις κληρονομιών.

Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο

- Πρόσωπο, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.

- Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).

Ακίνητα: Πώς να βρείτε τιμή ζώνης και αντικειμενική αξία ηλεκτρονικά

- Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).

- Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά, το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από 1/10/2021 κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους:

Φιλοθέη Μακριδάκη γονική παροχή

Σημαντικό είναι το όφελος από την κατάργηση της φορολόγησης έως τα 800.000 για γονικές παροχές και δωρεές, όπως αναφέρει στο star.gr η φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων, Φιλοθέη Μακριδάκη

-           Για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος, που αναλογούσε, ήταν 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου είναι μηδενικός.

-           Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ήταν 16.500 ευρώ και πλέον έχει μηδενιστεί.

-           Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ, προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον είναι μηδενικός.

Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε, δηλαδή φόρος 10%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top