Ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται και τον Μάιο

Πότε πληρώνονται τα ενοίκια του Απριλίου

Πορτοφόλι

Για έναν ακόμη μήνα διατηρεί το μέτρο με την απαλλαγή των ενοικίων για επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας το υπουργείο Οικονομικών.

Η υπουργική απόφαση για τους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) πληττόμενων επιχειρήσεων, που απαλλάσσονται από τα ενοίκια του τρέχοντος μήνα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως).

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις επιχειρήσεις, που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, αλλά και για το λιανεμπόριο, που άνοιξε εντός του Απριλίου. Στον αντίποδα, το μέτρο δεν εφαρμόζεται αυτόν τον μήνα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%.

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τι θα ισχύσει για τον Ιούνιο

Ειδικά για επιχειρήσεις, που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021, για την εφαρμογή όσων ορίζονται στην απόφαση λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της ΚΥΑ. δηλαδή έως 25 Μαίου. 

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα γλιτώσετε τη φορολόγηση

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως 25/5. 

Πότε πληρώνονται τα ενοίκια του Απριλίου

Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φτάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί. 

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου 2021.

Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου, και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου. Η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει ότι όσοι υποβάλουν ψευδείς δηλώσεις όχι μόνο δεν θα λάβουν αποζημιώσεις, αλλά θα τους επιβληθούν και πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα με τους ΚΑΔ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top