Lockdown: Ποιοι και μέχρι πότε προστατεύονται από απολύσεις

Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων

Κλειστές επιχειρήσεις

Σε διαφορετικές ταχύτητες «τρέχει» η προστασία των εργαζόμενων, που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Ανάλογα με το εάν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή ή πληττόμενη βάσει ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας), ισχύουν δύο βασικές ταχύτητες:

Αναστολές συμβάσεων: Πότε θα γίνουν οι δηλώσεις για Ιανουάριο

-    Για τους εργαζόμενους των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων η ομπρέλα προστασίας κλείνει αμέσως μετά την άρση του «προσωρινού λουκέτου» με κρατική εντολή, καθώς δεν υπάρχει ρήτρα προστασίας για τους εργαζόμενους μετά την άρση του κλαδικού lockdown. Οι εργοδότες δηλαδή όταν ανοίγουν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση των αναστολών συμβάσεων ως ανοιχτοί – πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται

-    Για τους εργαζόμενους ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, όπως επίσης και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και πλήττονται, η προστασία διαρκεί κατ' αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν οι εργοδότες χρήση του μέτρου των αναστολών, αλλά και μετά το τέλος των αναστολών για χρονικό διάστημα ίσο ακριβώς σε διάρκεια με την διάρκεια των αναστολών. Το ισόχρονο διάστημα υπολογίζεται με βάση τις ημερολογιακές ημέρες.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή. Σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας αυτή είναι άκυρη.

Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις, που βγαίνουν από το κλαδικό lockdown, αλλά επιλέγουν να μην μπουν στο μέτρο των αναστολών ως ανοιχτές – πληττόμενες, μπορούν να απολύσουν αμέσως μετά την επαναλειτουργία τους.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, που βγήκαν από τις υποχρεωτικές αναστολές στις 18 Ιανουαρίου όταν επαναλειτούργησε ο κλάδος, προστατεύονται πλέον εφόσον οι εργοδότες τους έκαναν ή θα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών ως ανοιχτοί – πληττόμενοι, το διάστημα 18-31 Ιανουαρίου (οι δηλώσεις συνεχίζονται έως 31/1). 

Διαφορετικά, εφόσον οι εργοδότες επιλέξουν να μην κάνουν χρήση αναστολών συμβάσεων ως πληττόμενοι, μπορούν – πάντα με βάσει την συγκεκριμένη ερμηνεία – να απολύσουν.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top