Έκπτωση 50% στον φόρο για εργαζόμενους από το εξωτερικό

Για επτά χρόνια σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα

Αριθμομηχανή και χρήματα

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε όσους εργαζόμενους μεταφέρουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό τη φορολογική τους έδρα, προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για το λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτό, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους αλλά και Έλληνες του εξωτερικού που δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας με κίνητρο φοροελαφρύνσεις, όπως είχε προαναγγείλει και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης.

Φοροαπαλλαγή 50% για εργαζόμενους από το εξωτερικό που θα έρθουν Ελλάδα

Έτσι, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα θα έχουν έκπτωση 50% στο φορολογητέο εισόδημα για 7 χρόνια, αλλά και απαλλαγή από τα τεκμήρια για ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτό αντιστοιχεί σε μεγάλο όφελος, ειδικά στα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, όπου αντί για συντελεστής 44%, θα εφαρμοστεί συντελεστής 22% για 7 χρόνια.

Σταϊκούρας: Λειτουργούμε με διορατικότητα και υπευθυνότητα

Για «τριχορδία» κινήτρων με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογούμενων στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του “διαμένοντος μη κατοίκου” (Non-Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων , οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας. Και τώρα, προχωράμε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με έδρα την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, τα κίνητρα είναι τα ακόλουθα:

-    Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη. 

-    Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης»

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, ακόμα και μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, λειτουργεί με διορατικότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και επενδυτές στη χώρα», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top