Σταϊκούρας: Περιορισμός ύφεσης 5 - 8% με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ

Φοροελαφρύνσεις σε εστίαση, εποχιακό τουρισμό

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει την ύφεση στο 5-8% του ΑΕΠ το 2020 χάρη στα μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ που έχει λάβει και σε εκείνα που θα λάβει και σε βάθος χρόνου, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε πως αν υπάρξει ένας επιπλέον μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3% επιπλέον. Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό μπορεί να υπερβαίνει το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που έχουν σταλεί από το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν αναφέρουν 10 έως 13,2% ύφεση στην Ελλάδα για το 2020, ενώ η ΕΚΤ στο τελευταίο Eurogroup προβλέπει ύφεση από 5% έως 12% σε επίπεδο οικονομίας της Ευρωζώνης. 

«Θα υπάρχει διαρκής επικαιροποίηση»,  τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τη θέση της βαθιάς ύφεσης το 2020 θα δώσει ισχυρή ανάπτυξη το 2021. 

«Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισ. ευρώ τις επόμενες 10 ημέρες», είπε.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση – εποχιακό τουρισμό, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του μήνα, όπως μείωση του ΦΠΑ και της προκαταβολής φόρου. 

«Μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων πολιτικών, με μονιμότερα χαρακτηριστικά, εφόσον θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας της υγειονομικής κρίσης του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων», επισήμανε. 

Εξάλλου, την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή στις επιχειρήσεις που θα έχουν κάνει αίτηση μέχρι τότε. 

«Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισ. ευρώ τις επόμενες 10 ημέρες», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.  

Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δοθούν 2 δισ. ευρώ που μοχλευμένα θα είναι 7 δισ. «Αυτή τη στιγμή κάποια μεταβολή του τρέχοντος ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να συζητήσουμε», ξεκαθάρισε τέλος ο Χρήστος Σταϊκούρας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top