Εργασία εκ περιτροπής και μείωση μισθού κατά 50%: Πώς θα γίνουν

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Εργασίας μετά τις αντιδράσεις

Δείτε στο βίντεο με όλα τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Έντονες αντιδράσεις, αλλά και ανησυχία σε χιλιάδες εργαζομένους, έχει προκαλέσει η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει σε διάταξή της πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν για έξι μήνες να εφαρμόζουν μερική και εκ περιτροπής απασχόληση στους εργαζόμενούς τους.

Συγκεκριμένα, προβλέπει πως θα μπορούν να απασχολούν για δυο εβδομάδες το μήνα, το 50% των εργαζομένων τους, δίνοντάς τους το 50% του μισθού. Ωστόσο, προβλέπεται πως οι θέσεις εργασίας πρέπει να διατηρηθούν στο ακέραιο.

Έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές που θα πληρωθούν εγκαίρως

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σήμερα σε διευκρινήσεις για το μέτρο, που προβλέφθηκε στο πλαίσιο των επιπτώσεων στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού, με στόχο να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Όπως αναμένεται, με υπουργική απόφαση θα διευκρινίζεται πως η εφαρμογή του μέτρου αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, ενώ θα δίνει οδηγίες σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Βρούτσης: Είναι έκτακτα και προσωρινά τα μέτρα

«Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας απαντά, μεταξύ άλλων: «η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top