Μείωση κατά 50% της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020

Θα αυξήσει τα εισοδήµατα 2 εκατ. µισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελµατιών

Κέρματα

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο τη μείωση κατά 50%, της εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουν περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι.

Βασική προϋπόθεση είναι η εξεύρεση του αναγκαίου δηµοσιονοµικού χώρου µέσα από µια σειρά δράσεων.

Καθοριστική για την υλοποίηση του µέτρου θα είναι η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εναλλακτικά, η µείωση θα δροµολογηθεί στο δεύτερο εξάµηνο, αφού διαπιστωθούν η καλή πορεία της οικονοµίας και η αύξηση των δηµόσιων εσόδων από τις παρεµβάσεις που δροµολογούνται.

Το σχέδιο μείωσης των εισφορών έως το 2023 – Πόσα κερδίζουμε

Σύµφωνα µε το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονοµικών, στις αρχές Μαΐου του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που θα περιλαµβάνει τόσο τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη νέα µεσοσταθµική µείωση του ΕΝΦΙΑ µετά την αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών όσο και άλλες ρυθµίσεις.

Σηµειώνεται ότι στο πρόσφατο νοµοσχέδιο ως πρώτο βήµα ψηφίστηκε η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑµεΑ µε ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της µορφής της αναπηρίας

Πώς επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισµα όλων των εισοδηµάτων του υπόχρεου ή στο τεκµαρτό, εάν αυτό είναι µεγαλύτερο. Για τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε µήνα από τα λογιστήρια και, αν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται µε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Υπολογίζεται µε κλίµακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% και συγκεκριµένα:

-    0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήµατος
-    2,2% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ.
-    5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
-    6,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
-    7,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
-    9% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
-    10% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Όσον αφορά τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ παρακρατείται η αναλογούσα εισφορά στον µισθό ή στη σύνταξη, εάν έχουν και άλλα εισοδήµατα, τότε η επιπλέον εισφορά θα καταλογιστεί µε την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top