Πτώχευση και για τα νοικοκυριά - Το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση

«Δεύτερη» ευκαιρία για νέα αρχή και σε φυσικά πρόσωπα με χρέη

Άδειες τσέπες

«Δεύτερη» ευκαιρία και σε οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα με χρέη θα δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο ευελπιστεί να έχει έτοιμο ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι ρυθμίσεις του θα προσομοιάζουν στο αμερικανικό πτωχευτικό δίκαιο για τα νοικοκυριά και θα βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκτός από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. που το επόμενο διάστημα θα καταργηθούν.

Το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να αντικαταστήσει τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που περιλαμβάνουν και την προστασία της πρώτης κατοικίας, και βαίνουν προς λήξη τους επόμενους μήνες και θα προβλέπει την «πτώχευση» των νοικοκυριών, με την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους για τη διαγραφή των οφειλών.

Θα έχει μόνιμο και ολιστικό χαρακτήρα και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμο ώστε να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020.

Οι δύο επιλογές για τα χρεωμένα νοικοκυριά

Η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, για ένα τετράμηνο, αποτελεί μια μικρή πίστωση χρόνου για όσους δεν έχουν ακόμη προλάβει, αλλά θέλουν να κάνουν μία αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων θα δίνει υπό προϋποθέσεις δύο επιλογές για όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν τις «κόκκινες» οφειλές τους, τις οποίες θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει διαχειριστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να προβλέπει κατά περίπτωση είτε τη ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη με βιώσιμο τρόπο και βάσει προϋποθέσεων, είτε την κήρυξη πτώχευσης για τον οφειλέτη – νοικοκυριό, η οποία θα περιλαμβάνει ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του και διαγραφές των χρεών του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top