Μπλόκο από την ΕΚΤ στη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών

«Ακτινογραφεί» και το υποχρεωτικό όριο ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30%

Πορτοφόλι με λεφτά

Η αρνητική γνωμοδότηση με ημερομηνία 20/11 από τη Φρανκφούρτη «εξαφάνισε» τη διάταξη που υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα για ποσά άνω των 300 ευρώ.

Η επτασέλιδη γνωμοδότηση της ΕΚΤ επί των διατάξεων, που είχε στείλει το υπουργείο Οικονομικών, αν και καταλήγει εστιάζοντας στο όριο των 500 ευρώ, «ακτινογραφεί» και το υποχρεωτικό όριο ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% των εισοδημάτων, ενισχύοντας τη φαρέτρα των επιχειρημάτων όσων υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι προβληματικό. 

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι το ισχύον όριο των 500 ευρώ στη διενέργεια πληρωμών με χρήση μετρητών σε συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων και τα νέα φορολογικά αντικίνητρα προς αποθάρρυνση των εταιρειών να πραγματοποιούν δαπάνες σε μετρητά αξίας άνω των 300 ευρώ, δεν τελούν σε σχέση αναλογίας προς τις πιθανές αρνητικές τους επιπτώσεις στο σύστημα πληρωμών με χρήση μετρητών.  

Η ΕΚΤ καλεί, επίσης, το υπουργείο Οικονομικών να αξιολογήσει την αναλογικότητα και συμβατότητα των υπόλοιπων περιορισμών, που ισχύουν για τις πληρωμές με χρήση μετρητών (δηλαδή το όριο του 30% αλλά και την έκπτωση φόρου δαπανών αναβάθμισης που γίνονται μόνο ηλεκτρονικά) σε σχέση με την ιδιότητα νόμιμου χρήματος των τραπεζογραμματίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα  των μέτρων αυτών δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 

Η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εξ ου και το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη διάταξη για τις εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων, αλλά επέμεινε στις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top