Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί θα το πάρουν φέτος

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

χρήματα

Οι ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι ή χαμηλόμισθοι είναι οι πιθανοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, το  ποσό του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ. 

Κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν νερό

Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο. 

Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες, σύμφωνα με την «Καθημερινή». 

• Στους χαμηλοσυνταξιούχους
• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι 850 εκατ. ευρώ.

«Mέρισμα» και στις επιχειρήσεις 

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

Το επίδομα θέρμανσης ένα ακόμα «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα

Ένα ακόμη «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο φέτος, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το οποίο θα καταβληθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται το 90% να έχει δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top