Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Τι να κάνετε

Πώς να σώσετε το ακίνητο πριν πέσει στα χέρια του Δημοσίου

Οπτική της Αθήνας από ψηλά

Μια δεύτερη ευκαιρία να «σώσουν» τα ακίνητά τους, προτού περιέλθουν στα χέρια του Δημοσίου, έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Με διάταξη, που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, δίνεται παράταση έως το τέλος του 2020 για περίπου 15.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», των οποίων οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληξαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να διεκδικήσουν εκ νέου τις περιουσίες τους. 

Παράλληλα, δίνεται οριζόντια παράταση ενός έτους για όσες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και έπειτα.

Κτηματολόγιο: 170.000 ακίνητα περνούν στο Δημόσιο – Πώς να τα «σώσετε»

Σημειώνεται ότι για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης).

Αντίστοιχα, για τα προγράµµατα από το 2008 και µετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια (τώρα 8) µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν εκμεταλλευτούν αυτή τη φορά την ευκαιρία που τους δίνεται, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top