Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για τα αγνώστου «ιδιοκτήτη» ακίνητα

Ποιες περιοχές αφορά

κτηματολόγιο

Σύγχυση προκαλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατείνεται για ένα έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών έγγραφών. 

Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται πως προέβησαν σε αυτή την κίνηση «προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου». 

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί; Επειδή όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, υπάρχει πλήρης αοριστία στη διατύπωση και επιπλέον δεν διευκρινίζεται ποιες περιοχές αφορά. 

Έτσι δια της… εις άτοπον απαγωγής συμπεραίνει κανείς πως αφορά τα περιοχές που έληξε η 14ετία από την έναρξη της κτηματογράφισης. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό αφού τη διετία 2017-2018, για 15.000 τουλάχιστον ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία για να περιέλθουν το Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα. 

Σημειώνεται πως με τις τελευταίες ρυθμίσεις δόθηκε ένας χρόνος επιπλέον παράταση (από τα 14 στα 15 χρόνια) σε όσες περιοχές δεν έληξε η προθεσμία δήλωσης στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018. Όμως, με τον τρόπο αυτό έμειναν απέξω τόσο 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018 όσο και 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017.

Έτσι, δίνεται -τυπικά στους ιδιοκτήτες- η δυνατότητα να τα δηλώσουν και μη θεωρηθούν τα ακίνητά τους «αγνώστου ιδιοκτήτη». Όμως, σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η προθεσμία έχει λήξει και η διατύπωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν βοηθάει στην κατανόηση του θέματος. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μπάλα πετιέται στο… γήπεδο της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτό επειδή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου – σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται – υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση μέσα σε 40 ημέρες από σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top