Φορολογικές δηλώσεις: Οι «παγίδες» υπερφορολόγησης για συνταξιούχους

Προσοχή σε τεκμήρια διαβίωσης και αναδρομικά

Άδειο πορτοφόλι

Σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων μπορούν να προκαλέσουν στους συνταξιούχους τρεις «παγίδες» των φορολογικών.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και στα αναδρομικά προηγούμενων ετών, καθώς μπορεί να προκληθεί μεγάλο μπέρδεμα και τελικά… να το πληρώσουν (κυριολεκτικά).

Αναλυτικά, οι τρεις κίνδυνοι υπερφορολόγησης για τους συνταξιούχους:

1) Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2018 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1953, δικαιούνται μειώσεων κατά 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής που τυχόν κατέχουν κ.λπ. Προκειμένου τα τεκμήρια διαβίωσης να μειωθούν κατά 30%, κάθε συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής του δήλωσης, να εντοπίσει στον πίνακα 2 , που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του εντύπου, τους κωδικούς 013-014. 

2) Τυχόν αναδρομικά, τα οποία έλαβαν οι συνταξιούχοι για έτη μέχρι και το 2014, θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να κατατεθούν με αυτοπρόσωπη προσέλευση και παρουσία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

3) Στις περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2018 απέκτησαν και εισοδήματα από μισθούς ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ύψος των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι σημαντικά αυξημένο, καθώς τα εισοδήματα από όλες τις πηγές θα αθροιστούν και θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top