Πρώτη στην Ευρώπη σε έμμεσους φόρους η Ελλάδα

Στο 17,3% του ΑΕΠ για το 2018 – Κάτω από 12% Ισπανία και Γερμανία

Σημειώσεις φορολογία

H χώρα με τη βαρύτερη έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα.

Ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην παραγωγή και τις εισαγωγές αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ για το 2018, με δεύτερο το Βέλγιο με 16,7% και Τρίτη τη Γαλλία στο 16,5%. Στον αντίποδα, κάτω από 12% είναι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιρλανδία.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις των χωρών-μελών της ζώνης του Ευρώ, η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη θέση και το 2019 με ποσοστό 17%, με τη Γαλλία και την Κύπρο να είναι οι μοναδικές χώρες που θα βρίσκονται κοντά στην ελληνική επίδοση.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι και η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας (φόροι σε εισόδημα και περιουσία).

Για το 2018, η διαφορά αυτή φτάνει στις 7,3 μονάδες, διαφορά που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Πίνακας με έμμεση και άμεση φορολογία στην ΕΕ

Συγκεκριμένα, η έμμεση φορολογία επιβαρύνει τους πολίτες με φόρους που αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ και η άμεση φορολογία (όπου περιλαμβάνεται και ο ΕΝΦΙΑ) μόλις στο 10%. 

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα στερείται φορολογικής δικαιοσύνης αφού η έμμεση φορολογία επιβάλλεται «τυφλά» και δεν έχει σχέση με το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top