Capital Controls: Από τις κλειστές τράπεζες, στην κατάργηση

Το χρονικό της θέσπισης ορίου στις αναλήψεις και τι αλλάζει

Ανακοινώθηκε σήμερα η κατάργηση των capital controls με εξαίρεση τα  εμβάσματα και τις συναλλαγές στο εξωτερικό, από 1ης Οκτωβρίου.  

Συγκεκριμένα: 

•    Καταργούνται οι περιορισμοί στις αναλήψεις χρημάτων

•    Θα επιτρέπεται η ανάληψη χρημάτων από πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

•    Θα επιτρέπεται ελεύθερα το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών

•    Θα επιτραπούν αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό μέχρι 5.000 ευρώ

•    Αυξάνονται σε 10.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ που είναι σήμερα) το ποσό, που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

•    Θα επιτραπεί η εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά (σήμερα επιτρέπεται μονάχα η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό).

•    Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

•    Θα επιτραπεί πλήρως η εξαγωγή στο εξωτερικό των κεφαλαίων, που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. 

H πλήρης κατάργηση των capitals controls θα επέλθει τον Ιανουάριο του 2019.    

Τέλος τα capital controls από την 1η Οκτωβρίου

Το χρονικό της θέσπισης των capital controls: Οι κλειστές τράπεζες και οι «έφοδοι» στα ΑΤΜ    

Ήταν οι  πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 29  Ιουνίου του «αξέχαστου»  καλοκαιριού του 2015 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αναλήψεις από τα ΑΤΜ με ανώτατο όριο τα 60 ευρώ. Αρχικά μάλιστα είχε αποφασιστεί να οριστεί  ποσό των 50 ευρώ ως όριο,  αλλά λόγω των πρακτικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε η «εξαφάνιση» των χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ από την αγορά, το όριο τελικά προσδιορίσθηκε στα 60 ευρώ.  

ΑΤΜ όριο 60 ευρώ capital controls   

 Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου και η «εφόρμηση» στα ΑΤΜ των τραπεζών με τεράστιες ουρές ολόκληρο το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, μέχρι να ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας η θέσπιση ανώτατου ορίου αναλήψεων το οποίο τελικά ορίσθηκε στο ποσό των 60 ευρώ ημερησίως (ή 420 ευρώ την εβδομάδα).    

capital controls ουρές σε ATM
Οι τράπεζες έκλεισαν για μία εβδομάδα, για να αποφευχθούν τα χειρότερα μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στο οποίο  υπερίσχυσε το «όχι»,  το οποίο μπορεί στη μετέπειτα διαπραγμάτευση  μετατράπηκε σε «ναι», όμως το «προσωρινό» μέτρο των capital controls παρέμεινε σε ισχύ για περισσότερα από τρία χρόνια, μέχρι να ανακοινωθεί σήμερα η κατάργησή του.  

capital controls κλειστές τράπεζες
Στις 29/7/2015 και αφού έχει επέλθει η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και ΕΕ στη σύνοδο κορυφής (στο παρά ένα του Grexit) tο Υπουργείο Οικονομικών  ανακοίνωσε ότι  για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων θα  μπορούσαν οποιαδήποτε ημέρα και στιγμή της εβδομάδας οι πολίτες να «σηκώνουν» σωρευτικά το  ποσό των 420 ευρώ.  

Έκτοτε οι σημαντικότερες αλλαγές ήταν:     

Ιούλιος 2016: Tο όριο ορίζεται στα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, χωρίς όμως να αυξάνεται το συνολικό μηνιαίο όριο αναλήψεων. Καθιερώνεται  εξαίρεση για το 30% του ποσού που μεταφέρεται από λογαριασμό του εξωτερικού μετά τις 22 Ιουλίου 2016.

Αύγουστος 2017: Το μηνιαίο όριο αναλήψεων αυξάνεται στα 1.800 ευρώ ενώ η εξαίρεση των ποσών από λογαριασμό εξωτερικού αυξάνεται στα 50% και  αυξάνεται στα 2.000 το όριο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό για τους ιδιώτες.

Νοέμβριος 2017: Επιτρέπεται εκ νέου το άνοιγμα των λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και η δυνατότητα ανάληψης για ποσά που μεταφέρονται στην Ελλάδα από ξένους λογαριασμούς στο 100% του ποσού.

Φεβρουάριος 2018: Το όριο αναλήψεων ορίζεται στα 2.800 ευρώ μηνιαίως. 

Ιούνιος 2018: Το όριο ανάληψης μετρητών αυξάνεται περαιτέρω, στα 5.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ  αυξάνεται στα 4.000 ευρώ  το όριο για τη μεταφορά ποσών στο εξωτερικό, από 2.000 ευρώ.

26/9/2018: Ανακοινώνεται η κατάργηση του ορίου αναλήψεων από 1/10/2018.  

      
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top