ΣΕΒ: Fast track ανόρθωση προσδοκιών για τη διαμόρφωση ενισχυμένης αναπτυξιακής δυναμικής

"Το χάσμα μεταξύ της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος πρέπει να κλείσει το συντομότερο"

ΣΕΒ: Fast track ανόρθωση προσδοκιών για τη διαμόρφωση ενισχυμένης αναπτυξιακής δυναμικής

Σήμερα, παρατηρείται ένα χάσμα μεταξύ της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που παραμένει μουδιασμένη, και του επιχειρηματικού κλίματος, που καταγράφει βελτίωση προεξοφλώντας την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και την ύφεση. Το χάσμα αυτό πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Μια παρατεταμένη στασιμότητα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να διαβρώνει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, καθώς τα σχέδια τους για αύξηση του κύκλου εργασιών στην εγχώρια αγορά και για ανάληψη επενδύσεων, θα ματαιώνονται ή θα μετατίθενται για το μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, μια υπερβολική αισιοδοξία για το μέλλον από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν είναι βιώσιμη, εάν η καταναλωτική βάση της οικονομίας παραμένει εν υπνώσει.

Στο πλαίσιο αυτό, η όποια ανάκαμψη κινδυνεύει να έχει περιορισμένη διάρκεια και η οικονομία να επανέλθει στη στασιμότητα.

Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2013 και της άνοιξης του 2014 αντιστοίχως, όταν διαμορφώνονταν σταδιακά συνθήκες ανάκαμψης (2013) και η χώρα έβγαινε ξανά στις αγορές (2014).

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η οικονομική πολιτική να επιδιώξει μια fast track ανόρθωση των προσδοκιών, τώρα που διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας και υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα όσον αφορά στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η ενισχυμένη αναπτυξιακή δυναμική δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της, μόνο και μόνο επειδή θα επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία, ή επειδή θα αποσαφηνισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Απαιτούνται, επιπροσθέτως, απλές κινήσεις αναπτυξιακού περιεχομένου, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Πρέπει να ενισχυθούν η μεταποίηση και οι εξαγωγές.

Πρέπει να προετοιμασθούν και να προβληθούν διεθνώς, μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών προς αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών και χρηματοδότησης.

Πρέπει, επίσης, να συσταθούν από την κυβέρνηση ομάδες δράσης υψηλού επιπέδου, για την συνδιαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων που κυοφορούνται στην παραγωγική διαδικασία λόγω επερχόμενων τεχνολογικών και θεσμικών αλλαγών.

Τέτοιες πρακτικές συνεργασίας και συνδιαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τις δικές τους επενδυτικές δράσεις, και, έτσι, να προσδώσουν μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν δουλειές και πληρώνουν μισθούς στους εργαζόμενους, και φόρους στο κράτος. Ας τις βοηθήσουμε να πετύχουν.

Ενισχύονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο του 2017. Η μείωση αυτή ακολουθεί την εποχικότητα των προηγούμενων ετών και αποδίδεται κυρίως στις θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό, οι οποίες προς το παρόν δεν αποτυπώνονται στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, καθώς τόσο οι εισπράξεις, όσο και οι αφίξεις, παρουσίασαν μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πάντως, η πορεία αυτή αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται κατά το ίδιο διάστημα οι βιομηχανικές πωλήσεις στους περισσότερους κλάδους της μεταποίησης, οι εισπράξεις από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες καθώς και οι εξαγωγές αγαθών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top