Ποδαρικό με τσουχτερές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2017

Έρχονται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου

Κακά μαντάτα φέρνει η Πρωτοχρονιά για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις γνωστές κλάσεις, τελειώνει και τυπικά και πλέον οι εισφορές, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με το ύψος του καθαρού εισοδήματος του επαγγελματία.

Από τις αλλαγές έρχονται μειώσεις των εισφορών για τους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως και περίπου 15.000 ευρώ και μεγάλες επιβαρύνσεις για όσουν δηλώσουν περισσότερα

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ κατέβαλε φέτος συνολικές ασφαλιστικές εισφορές 3.347 ευρώ. Το 2017 θα καταβάλει εισφορές 4.851 ευρώ, δηλαδή 1.504 ευρώ περισσότερα.

"Αν προστεθούν και οι νεοι φόροι μαζί με την προκαταβολή τότε μπορεί να μην φθάνει το εισόδημα και να χρειαστεί να βάλουμε και από την τσέπη μας"  δήλωσε ο Φώτης Πατσουράκος, ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο Star.

Σε άλλο παράδειγμα:  Φοροτεχνικός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πλήρωσε φέτος εισφορές ύψους 3.347 ευρώ. Το 2017 θα πληρώσει 8.085, δηλαδή 4.738 ευρώ περισσότερα.

"Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτικές..." επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως θα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας, τους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Το δεύτερο εξάμηνο, όταν θα εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει συμψηφισμός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top