ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech

Ξεκινά άμεσα η διανομή του

Ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες το βράδυ το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχει αναπτύξει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech, ώστε να ξεκινήσει η διανομή του στις ΗΠΑ.

«Η έγκριση του FDA για την έκτακτη χρήση του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού αποτελεί ορόσημο στη μάχη εναντίον αυτής της καταστροφής πανδημίας που έχει επηρεάσει τόσες πολλές οικογένειες στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού, Δρ. Στίβεν Χαν. 

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Ποιες ομάδες θα εξαιρεθούν από τον μαζικό εμβολιασμό

To κέρδος για Pfizer και BioNTech από το εμβόλιο μπορεί να αγγίξει και τα 13 εκατομμύρια δολάρια. 

Ντόναλντ Τραμπ: «Η χορήγηση του εμβολίου θα γίνει σε λιγότερο από 24 ώρες»

Η έγκριση αποτελεί ένα σημείο καμπής για μία πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 249.000 Αμερικανούς και 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. 

Αποκάλυψη Star: Επιχείρηση «Επαγρύπνηση» για όσους εμβολιαστούν! 

Οι ΗΠΑ είναι μία ακόμα χώρα, μετά τη Βρετανία, τον Καναδά και τον Μεξικό που έδωσε άδεια για τη χορήγηση του εμβολίου που έχει γεννήσει ελπίδες για νίκη της ανθρωπότητας εναντίον του κορωνοϊού. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter εξήρε το εμβόλιο, χαρακτηρίζοντάς του ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ανακοίνωσε επίσης πως η πρώτη δόση θα χορηγηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες. 

Εμβόλιο Pfizer: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό οι υγειονομικοί

Ο FDA έδωσε την άδεια στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech μετά από κλινική δοκιμή που έγινε σε περισσότερους από 43.000 ανθρώπους. Αποδείχθηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού αγγίζει το 95% και είναι ασφαλές. 

Μoderna: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εφήβους

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία RNA που επηρεάζει την πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού. 

Οι επιστήμονες ερευνούν ακόμα πόσο μπορεί να διαρκέσει η ανοσοαπόκριση από το εμβόλιο και αν αυτό μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε ανθρώπους ηλικίας από 16 ετών και πάνω στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το κατά πόσον μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά από 12 – 15 ετών. 

Οι πολιτείες θα λάβουν αρχικά 2,9 εκατομμύρια δόσεις που θα αποσταλούν κατευθείαν από την Pfizer λίγες μέρες μετά την έγκριση. Αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι και όσοι φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας.

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Μετά από λίγες εβδομάδες η Pfizer θα στείλει και τη δεύτερη δόση των 2,9 εκατομμυρίων εμβολίων που θα χορηγηθεί στους ίδιους ανθρώπους, ώστε να επιτευχθεί το 95% της αποτελεσματικότητάς τους. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 20 εκατομμύρια υγειονομικούς και τρόφιμους σε μακροχρόνια κέντρα φροντίδας πριν από το τέλος της χρονιάς. 

Εμβόλιο Pfizer: Δύσκολη αποστολή η διανομή του

Η διανομή του αναμένεται να είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς το εμβόλιο πρέπει φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, όμως το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την απαιτητική αυτή αποστολή, αφήνοντας τις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. 

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη του 2021

Πάντως ακόμα και τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν πως δε θα επιστρέψουμε αμέσως στην κανονικότητα μετά από τη χορήγηση του εμβολίου.

Οι αρχικές προμήθειες του εμβολίου θα είναι περιορισμένες και κάποιοι επιστήμονες προβλέπουν ότι δε θα χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πριν από τα τέλη του 2021.

FDA: Ασφαλές το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, να διατηρούν τις αποστάσεις τους, να πλένουν τα χέρια τους και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Την ίδια ώρα θα συνεχιστούν τα τεστ, ώστε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να τιθασεύσουμε την πανδημία. 

Moderna: Η Ελβετία αυξάνει την παραγγελία της για 7,5 εκατομμύρια δόσεις

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στις ΗΠΑ θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του ενήλικου πληθυσμού για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Το ποσοστό αυτό εμβολιασμού δεν έχει επιτευχθεί ούτε καν για την εποχική γρίπη. 

Την επόμενη εβδομάδα επιτροπή του FDA θα εξετάσει τα δεδομένα για την έγκριση και του εμβολίου της Moderna.