Brexit: Διήμερη επίσκεψη της Μέι στην Ιρλανδία και συνάντηση με Γιούνκερ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «τρέχει» να προλάβει ενώ η Ευρώπη περιμένει

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το Brexit, με την Τερέζα Μέι να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει μία άτακτη έξοδο.

Για ήμερα και αύριο η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία. Στόχος της, να καθησυχάσει τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει το Brexit, τηρώντας την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και κρατώντας ανοιχτό το σύνορο με την Ιρλανδία.

Brexit: Τελειώνει η διορία για τη Μέι - Τα πιθανά σενάρια

Brexit: Βίζα για τους Ευρωπαίους πολίτες σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέι αναμένεται να συναντήσει ηγέτες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Σιν Φέιν.

Ενόψει της επίσκεψης της Τ.Μέι, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Άρλεν Φόστερ επανέλαβε ωστόσο το αίτημα του κόμματός της ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το σχέδιο του backstop από την συμφωνία της αποχώρησης από την ΕΕ.

Στο κόμμα των Συντηρητικών υπάρχει σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Μέι θα καταφέρει κάτι καινούργιο, πριν απευθυνθεί και πάλι στο κοινοβούλιο, στις 13 Φεβρουαρίου, για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στο σχέδιό της για την διαδικασία της αποχώρησης. 

«Η Μέρα της Μαρμότας» το Plan B της Μέι για το Brexit

Brexit: Αίτηση μόνιμου κατοίκου μέσω κινητού για τους Ευρωπαίους

Μετά την Ιρλανδία η Μέι πάει Βρυξέλλες

Την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πάει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να συζητήσουν το Brexit.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Γιούνκερ, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η συμφωνία αυτή, στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο ΕΕ και Μέι, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. 

«Η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. 

«Περιμένουμε, περιμένουμε για μια ακόμη φορά να ακούσουμε τι έχει να μας πει η πρωθυπουργός».