Φοιτητικά σπίτια: Πόσο νοικιάζεται μια γκαρσονιέρα- Οι πιο hot περιοχές

Τι είπε στο star.gr o πρ. του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Λευτ. Ποταμιάνος

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρ. των Μεσιτών Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνου για την εικόνα που επικρατεί στην αγορά των φοιτητικών σπιτιών

«Τσουχτερό» είναι και φέτος το ενοίκιο για μία φοιτητική γκαρσονιέρα στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια ώρα που σε όλη την επικράτεια μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, γονείς και φοιτητές έχουν ήδη βγει στο κυνήγι του «ιδανικού» φοιτητικού σπιτιού.

«Υπάρχει ενδιαφέρον που μέρα, με τη μέρα γίνεται πιο ζωηρό και η ζήτηση γίνεται πιο έντονη», είπε στο star.gr o Λευτέρης Ποταμιάνος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής. 

Όπως πρόσθεσε, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις γκαρσονιέρες και τα δυάρια, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Αύξηση 20- 30% σε ενοίκια και τιμές ακινήτων έφερε ο κορωνοϊός

«Καλύτερα σπίτια… αλλά πιο ακριβά»

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος τα «καλά σπίτια» είναι περισσότερα, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους τα απέσυραν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. 

Πρόκειται για σπίτια που ανακαινίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μία αύξηση κατά 10- 15% στα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά της Αθήνας σε σχέση με πέρυσι.

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε αν και πολλοί περίμεναν ότι θα αλλάξει το ύψος των μισθωμάτων, αυτό παραμένει υψηλό. 

«Το παράδοξο είναι ότι δεν έπεσαν οι τιμές οι οποίες κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, παρότι έχει μεσολαβήσει πανδημία», είπε.

Ακίνητα: Τι αλλάζει το φθινόπωρο για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Όπως εξήγησε, οι ιδιοκτήτες συνηθισμένοι στα υψηλά εισοδήματα από όταν νοίκιαζαν τα σπίτια τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, φαίνεται να επιμένουν στα υψηλά μισθώματα.

«Η μίσθωση μιας γκαρσονιέρας κοντά σε μία σχολή, σε μία απόσταση 500 μέτρων, δεν θα ξεφύγει κάτω από τα 7 ευρώ το τμ. Δηλαδή το ενοίκιο στα 40 τμ σίγουρα δεν θα πέσει κάτω από τα 300 ευρώ και μπορεί να ανεβεί ακόμη και στα 350 ή στα 400 ευρώ, φτάνοντας το τμ ακόμη και στα 10 ευρώ», σημείωσε.

Βάσεις 2020: Η σχολή με τα μόλις 616 μόρια- Αρκούσε να γράψεις το όνομά σου

Σε κάθε περίπτωση όπως διευκρίνισε ο κ. Ποταμιάνος, το ύψος της τιμής του ενοικίου εξαρτάται από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, το πόσο επιπλωμένο είναι, την απόστασή του από τον κοντινότερο σταθμό του μετρό και τη σχολή. 

Πάντως οι τιμές και στο κάτω τους επίπεδο και στο ανώτατο τους, είναι υψηλές. Άρα ξεκινάμε από τα 300 ευρώ και μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και τα 500 για ένα φοιτητικό σπίτι. 

«Παρελθόν η συγκατοίκηση- Ψάχνουν ένα τυπικό φοιτητικό σπίτι»

Σπάνιο φαινόμενο είναι πλέον δύο ή περισσότεροι φοιτητές να νοικιάζουν από κοινού ένα μεγαλύτερο σπίτι των 100 ή 120 τμ, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο. Αν και αυτό συνέβαινε παλιότερα, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από τους γονείς αναζητούν για τα παιδιά τους μία μικρή γκαρσονιέρα από 30 μέχρι και 60 τμ. 

«Αυτό είναι το τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα.  Δηλαδή τα 60 τετραγωνικά θα τα ψάξει αυτός που θέλει κι άλλο ένα χώρο, πιθανώς για να φιλοξενεί τους δικούς του από την επαρχία», είπε.

«Κουρεμένα» ενοίκια: Με ποιους φόρους συμψηφίζονται

Οι περιοχές που «τσιμπάνε»

Τα πιο υψηλά μισθώματα ζητούνται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και προαστιακά αυτού. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο ακριβές περιοχές θεωρούνται το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, η περιοχή πίσω από την Πάντειο, η Ζωγράφου, οι Αμπελόκηποι στο κομμάτι της Πανόρμου, ενώ τελευταία έχουν ανεβεί πάρα πολύ και τα Εξάρχεια στην περιοχή κοντά στο Πολυτεχνείο και στη Νομική σχολή. 

«Όσο πιο κοντά στις σχολές, τόσο πιο ακριβά. Όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο και η πρόσβαση στις σχολές με ΜΜΜ είναι πιο δύσκολη, η ζήτηση για ακίνητα γίνεται πιο ισχνή», είπε.

Ακίνητα: Τσιμπημένα τα ενοίκια φέτος - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Νοικιάζουν τα σπίτια μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο ειδικότερα σε επαρχιακές πόλεις, παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες να προσφέρουν προς ενοικίαση τα ακίνητά τους, μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν. 

«Πχ. στο Ιόνιο, υπάρχουν πολλές αγγελίες μίσθωσης διαμερισμάτων από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 31η Μαΐου. Προφανώς υπάρχει η ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσει η βραχυχρόνια μίσθωση», σημείωσε.

ΕΝΦΙΑ: Ποια νοικοκυριά δικαιούνται απαλλαγή 50% ή 100%

Τι ισχύει στην επαρχία; 

Η ίδια εικόνα με την Αθήνα επικρατεί και στις πόλεις της επαρχίας που διαθέτουν κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα και συγκεντρώνουν φοιτητόκοσμο. 

«Η διαφορά είναι ότι εκεί οι τιμές είναι λίγο πιο χαμηλές, ακολουθούν ωστόσο από κοντά την πρωτεύουσα», σημείωσε ο κ. Ποταμιάνος.

Κεραμέως: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη το τμ κυμαίνεται από 6 έως 9 ευρώ, ενώ στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης από 6 έως 8 ευρώ.

Ειδικότερα, γύρω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης το μίσθωμα είναι πάρα πολύ τσουχτερό διότι βρίσκονται κοντά οι σχολές. Όσο πηγαίνουμε προς την Καλαμαριά οι τιμές πέφτουν και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση», είπε.