Να ανακαλύψουμε το μέλλον

Φωτογραφια αρθρογραφου

Λαβωμένη αλλά όρθια η  Ελλάδα από την κρίση της πανδημίας  

Η Ελλάδα βγαίνει λαβωμένη και ταλαιπωρημένη  από την υγειονομική κρίση  αλλά όρθια και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Μπορεί μάλιστα μετά την κρίση να βρεθεί  ακόμη και σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες και σε σχέση με την διεθνή θέση που είχε πριν την  πανδημία.
 
Κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα προς την έξοδο και μετά από μια μακρά περίοδο  σκληρής δοκιμασίας όμως, είναι καιρός να αρχίσουμε να  αποφλοιώνουμε τα γεγονότα και κυρίως τις συνέπειες τους. Να δούμε καθαρά την θέση στην οποία βρεθήκαμε και να ορίσουμε το σημείο στο οποίο θέλουμε να πάμε.
 
Να εστιάσουμε στις  αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, οι οποίες επιταχύνθηκαν και ήρθαν για να μείνουν. Να κατανοήσουμε  νέες ανάγκες  και  νέες αναγκαιότητες. Και να δούμε κατάματα  αλήθειες που ανέδειξε η κρίση.
 
Όταν παίρνεις αποφάσεις με βάση δεδομένα, οι αποφάσεις είναι πιο αποτελεσματικές.
Καμία κρίση δεν αντιμετωπίζεται με μεγάλα λόγια, με νταούλια και με ψέματα αλλά μόνο με σχέδιο  που θα αναπροσαρμόζεται έγκαιρα με βάση τα νέα δεδομένα.
 
Επιπλέον, μια κρίση μπορεί να αποτελεί πεδίο ανάπτυξης του λαϊκισμού, μπορεί όμως να είναι και η αιτία της κατάρρευσης του.
Μπορεί να εγείρει  στην αρχή  ψευτοδιλλήματα  όπως αυτό μεταξύ της προστασίας της δημόσιας  υγείας και της οικονομίας, στο τέλος όμως θα αποδειχθεί ότι είναι κάλπικα  αφου δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς υγεία.
 
Όλα αυτά συγκλίνουν  στην επικράτηση του ορθού λόγου. Και αποδεικνύουν ότι για να  περάσεις  μέσα από μια καταιγίδα χρειάζεσαι  ηγεσία με γνώση και πολιτικό ρεαλισμό.
Δείχνουν όμως και κάτι παραπάνω. Ότι κανένας οραματικός στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική.
 
Συνεπώς αν θέλουμε να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε και  «μπροστάρηδες» με  τεχνογνωσία, πολιτική ειλικρίνεια,  όραμα και την δύναμη να εμπνεύσουν.  Μπροστάρηδες που βάζουν πάνω από όλα το συλλογικό όφελος,  με ακλόνητη δέσμευση στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης.
 
 
Χρειαζόμαστε όμως και συλλογική συμμετοχή στην  προσπάθεια.
Γιατί μόνο με την ενεργή συμβολή όλων μπορούν να  προχωρήσουν  οι μεγάλες αλλαγές. Μέσα από την σταθερή και αδιάλειπτη  αλληλεπίδραση  και  συνεργασία  του νέου προτύπου ηγεσίας με το νέο πρότυπο πολίτη που λειτουργεί συλλογικά και υπεύθυνα.
 
Ο συνδυασμός των δυο νέων προτύπων μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην οικοδόμηση μιας συνεκτικής κοινωνίας αλλά και μιας ισχυρής και ανθεκτικής χώρας, ικανής να κάνει άλματα προς το μέλλον.
 
Το παράδειγμα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα  δείχνει το μέλλον που πρέπει να ανακαλύψουμε. Ένα μέλλον που ξεκινά με το παρόν ως παράδειγμα  για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top