Νέα ανατροπή στο Σκοπιανό: Η «Βόρεια Μακεδονία» πιο πιθανή ονομασία!

«Κόλλησε» η ονομασία «Νέα Μακεδονία» στη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Η «Βόρεια Μακεδονία» πιο πιθανή ονομασία για τα Σκόπια

Νέα ανατροπή της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, στη συνάντηση των δύο υπουργών που βρίσκεται σε εξέλιξη,  μετά την απόρριψη από τον Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία») που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αφού και ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών   Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika  Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική. Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε πάντως την πληροφορία της ιστοσελίδας.

 Αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”, με το τελευταίο όνομα μεταφρασμένο στην αγγλική, αλλά  φαίνεται ότι  υπήρξαν διαφωνίες  με αποτέλεσμα η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija), αυτή τη στιγμή να  είναι η επικρατέστερη ως τελική λύση.

Η ιστοσελίδα επικαλείται  διπλωματική πηγή, σύμφωνα με την οποία μέχρι το βράδυ σήμερα (ώρα Ελλάδας) που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, δεν αποκλείονται και άλλες ανατροπές.

Όπως επίσης αναφέρει η hellasjournal.com , οι δύο υπουργοί έφτασαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Ανέβηκαν στον 15ο όροφο όπου τους περίμενε ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ επικοινώνησαν με τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις και έλαβαν οδηγίες για τη διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top