Δεν εκταμιεύθηκε η δόση - Tη Δευτέρα η τρόικα στη Αθήνα

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

Δεν εκταμιεύθηκε η δόση - Tη Δευτέρα η τρόικα στη Αθήνα

Δύο προαπαιτούμενα τα οποία όμως είναι “εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης” βρίσκονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ της 4ης δόσης, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Μάριο Τσεντένο, πρόεδρος του eurogroup. Αφού χαιρέτησε την εξαιρετική πρόοδο από την ελληνική πλευρά για το σύνολο των 110 προαπαιτούμενων, επεσήμανε ότι “η μπάλα είναι τώρα στην δική μας πλευρά”, εξηγώντας ότι “πρέπει τώρα να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες”, που προηγούνται της εκταμίευσης.

Ο Μάριο Τσεντένο επεσήμανε ακόμα ότι “τώρα το eurogroup θα επικεντρωθεί στα επόμενα στάδια του προγράμματος” για να “διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ζήσουν παραπάνω από το πρόγραμμα”, σημειώνοντας ότι “η τεχνική δουλειά για τη μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει”.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αφού ανακοίνωσε την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση τα εύσημα για την προσπάθεια της μέχρι στιγμής και τόνισε πως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα “θα είναι μια κανονική χώρα”. Επεσήμανε μάλιστα πως έχει αρχίσει η κατάρτιση της “αναπτυξιακής στρατηγικής” και δήλωσε πως στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί τα δύο προαπαιτούμενα είναι η απόφαση για την επένδυση στο ελληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ανακοίνωσε ότι το ΔΣ του ESM υιοθέτησε σήμερα το συμπληρωματικό μνημόνιο για την ΕΕ, ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση, όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. O Kλαόυς Ρέγκλιγκ έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου (3 δις με επιτόκιο 3,5%) και την αναβάθμιση από τον οικο Fitch, “λόγω των προσπαθειών και της δέσμευσης της παρούσας κυβέρνησης”.

Σε σχέση με τα ελληνικά ληξιπρόθεσμα χρέη στο εσωτερικό, ο επικεφαλής του ΕSM επιβεβαίωσε ότι με βάση τα στοιχεία ο στόχος του Δεκεμβρίου έχει επιτευχθεί και πως ο τελικός στόχο είναι ο εκμηδενισμός των εσωτερικών χρεών ως το τέλος του προγράμματος. Εξήγησε δε ότι κατά συνέπεια ο ESM θα μπορέσει να εκτελέσει την επόμενη εκταμίευση της σχετικής συνδεδεμένης υποδόσης προς την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου ο Μάριο Τσεντένο σημείωσε ότι η δουλειά που έχει γίνει με την Ελλάδα είναι πολύ επιτυχής, και πως το eurogroup περιμένει πλήρη ιδιοποίηση του ελληνικού μελλοντικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, και πως δεν περιμένει διαφωνίες ως προς την φύση του από τα κράτη μέλη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί προσέθεσε ότι ο στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μετά τον Αύγουστο μια κανονική χώρα και οι Έλληνες να δουν τους καρπούς των κόπων τους. Διευκρίνισε δε ότι η δουλειά που πρέπει τώρα να γίνει έχει τρεις διαστάσεις:

- την κατάρτιση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το ελληνικό Πάσχα,
- την ολοκλήρωση του πακέτου για το χρέος, περιλαμβανομένου του μηχανισμού σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη, και
- την επιτήρηση μετά το καλοκαίρι που “δεν θα πρέπει να μοιάζει με ένα εξωτερικά επιβαλλόμενο πρόγραμμα”.

Τέλος τόσο ο Μάριο Τσεντένο, όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί διέψευσαν ότι υπήρξε "έντονο επεισόδιο" μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναφέροντας ότι "καμιά φορά έχουμε έντονες ανταλλαγές απόψεων".

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η "έντονη συνομιλία" Ντράγκι - Τσακαλώτου κατά το διάλειμμα της συνεδρίασης είχε αντικείμενο μια παρατήρηση του Μάριο Ντράγκι για την αύξηση των spreads", αλλά και την επίσημη εκτίμηση της ΕΚΤ για τους πλειστηριασμούς. O Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι "μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν τις πληροφορίες επί κάποιων συζητήσεων και τους δίνουν διαστάσεις που δεν έχουν στην πραγματικότητα". 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top