Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους

Κάνει λόγο για swap ομολόγων 30 δισ. ευρώ εντός Νοεμβρίου

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους

Για μία «άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους» κάνει λόγο το Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως η Ελλάδα σχεδιάζει swap (ανταλλαγή) ομολόγων 30 δισ. ευρώ εντός Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξήσει τη ρευστότητα του ομολόγου της και να διευκολύνει την πώληση νέων στο μέλλον.

«Με βάση ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Νοέμβριο, η κυβέρνηση έχει στόχο να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια ιδιωτών το 2012, με πέντε νέα ομόλογα με σταθερό κουπόνι» τόνισαν στον Bloomberg δύο υψηλόβαθμοι τραπεζίτες που έχουν γνώση του σχεδίου ανταλλαγής.

Οι λήξεις των νέων ομολόγων μπορεί να είναι οι ίδιες με τα ισχύοντα ομόλογα, που ποικίλουν από το 2023 μέχρι το 2042.

Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε  στο Bloomberg, είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει το πότε ακριβώς θα διεξαχθεί η ανταλλαγή. Παράλληλα, μια εκ των τραπεζικών πηγών υπογράμμισε ότι η συναλλαγή μπορεί να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και θα μπορούσε να διευθετηθεί μία εβδομάδα μετά.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Η ανταλλαγή χρέους είναι ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές, κάτι που απαιτείται για να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

 

Επιμέλεια: Πέτρος Κατσαβριάς

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top