ΕΝΦΙΑ: Το σχέδιο για την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ δεν θα μεταβληθεί

ΕΝΦΙΑ: Το σχέδιο για την αντικατάστασή του

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Το «σύνθημα» το έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η οποία -μιλώντας χθες στο συνέδριο της Prodexpo- έκανε σχετική αναφορά σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός».

Κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στην Καθημερινή, επεσήμανε πως εφόσον επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος της εξίσωσης των αξιών των ακινήτων, θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο αφενός θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων, αφετέρου θα αντικατασταθεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης: Παπανάτσιου: Από τοπικές επιτροπές οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, είναι σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης το πώς θα επιμερίζεται ο φόρος.

Δηλαδή, όπως επισήμανε, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Προφανώς, γι' αυτούς οι φόροι θα είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΑΠ του 2011 με αφορολόγητο όριο 200.000 ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 560.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top